POPs projekt implementira UNDP u BiH uz podršku Vlade Švedske

Poljoprivredno zemljište obuhvata oko 2.5 miliona hektara površine Bosne i Hercegovine, što predstavlja oko polovinu ukupne zemljišne površine, od čega je oko 60 posto obradivo. Potencijali poljoprivredne proizvodnje ogledaju se i u povoljnim agroklimatskim uslovima, velikom broju različitih poljoprivrednih kultura, očuvanom poljoprivrednom zemljištu, proizvodima izvrsne kvalitete i tradicije, znanju i trudu poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivredna proizvodnja u Živinicama u BiH

Kroz projekat EU4AGRI ova je kompanija osigurala novu opremu za vlastite potrebe i tako modernizovala različite procese rada u proizvodnji.

d93037d7 6c3e 4064 a962 13935b

Projekt EU4AGRI objavio je javni poziv vrijedan 6 miliona KM za podršku investicijama u poljoprivrednu proizvodnju u BiH s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

poljoprivreda trakter1 1

Uzgoj i proizvodnja maslina u Hercegovini je jedna od važnijih privrednih grana, a uzgajivači će uskoro u Mostaru imati i centar za maslinarstvo, koji će im mnogo pomoći u poslu.

olivessss 1

Turska agencija sa saradnju i koordinaciju (TIKA) realizovala je još jedan projekat podrške ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, a riječ je o pogonu za preradu i pakovanje voća i povrća u Ahmićima kod Viteza. 

20048c20 64b8 43f2 8446 6603f4