Pin It

Projekat “Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja sa prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini” (ANCBiH), s ciljem podrške poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, investirat će po 106 hiljada KM u deset opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH te u Brčko Distriktu, što je ukupno više od 1,17 miliona KM, saopćili su realizatori navedenog projekta.

Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju, a provodi Mediteranski agronomski institut u Bariju u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Opštine učesnice u ovom projektu su: Bužim, Berkovići, Bratunac, Donji Žabar, Glamoč, Goražde, Fojnica, Kupres, Posušje i Rudo.

Dosad su kompletirane investicije u opštinama Rudo i Posušje te u Brčko Distriktu i uključivale su između ostalog podršku poljoprivrednim zadrugama, udruženjima pčelara, nabavku poljoprivrednih mašina, izgradnju prve faze tržnice itd. U sljedeća tri mjeseca, očekuje se finaliziranje investicija i u ostalim opštinama.

Projekat “Održivi ekonomski razvoj i zaštita životne sredine područja sa prirodnim ograničenjima u Bosni i Hercegovini” (2021-2024.) prva je inicijativa koja ciljano radi sa poljoprivrednim područjima sa prirodnim ograničenjima u BiH. Karakteristika poljoprivrednih područja sa prirodnim ograničenjima je da su ona puno teža za obrađivanje zbog specifičnih problema koje uzrokuju prirodni uvjeti poput slabe plodnosti, kamenitosti, slabe drenaže i sl. Ova područja su posebno osjetljiva na negativne okolišne utjecaje, što poljoprivrednicima otežava rad i smanjuje profit.

Uz navedenu vrijednu finansijsku potporu, u projektu je pružena i značajna tehnička podrška koja uključuje izradu karti geografsko-informacionog sistema (GIS) i određivanje poljoprivrednih područja s prirodnim ograničenjima za sve opštine u BiH u skladu s metodologijom Evropske unije, socio-ekonomsku analizu 109 opština, podršku institucijama kupovinom i popravkom tehničke opreme i instrumenata, analizu zakonodavnih okvira vezanih za poljoprivredna zemljišta s prirodnim ograničenjima i kreiranje prijedloga za njihovo usaglašavanje sa Evropskom unijom, izrada strategija ruralnog razvoja devet opština, obuku 43 stručnjaka iz BiH različitim treninzima i studijskim putovanjima u Italiju itd.

Predviđeno je da projekat traje do sredine 2024. godine.

Izvor