Pin It

Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena. Danas stiže nagla promjena vremena donosi kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom te osjetni pad temperatura sa kojim ulazimo u jedan duži period svježijeg i nestabilnog vremena.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u prvom dijelu dana u BiH bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku i jugo koje će usloviti više temperature zraka.

"Od sredine dana postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju. U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg. U Hercegovini će većinom padati kiša, a snijeg može padati na planinama. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, sa dolaskom padavina u opadanju", navode iz FHMZ-a.

U Sarajevu veći dio dana umjerena naoblaka. Jače naoblačenje i kiša se očekuju u večernjim satima. U noći na srijedu može padati i susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

Kako je navedeno na stranici BHMeteo.ba, u srijedu nas očekuje dodatno pogoršanje vremena.

"Prohladno i svježe, više jesenje vrijeme uz kišu te snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na višim planinama zapadne i centralne Bosne može pasti i preko 10 cm snijega. A okvirna količina padavina u mnogim krajevima od 10 do 30 l/m2, lokalno do 50 l/m2", navodi se u prognozi BHMeteo.ba.

Nestabilno i svježe ostaje i danima iza srijede. FHMZ je za danas izdao narančasto upozorenje zbog jakog vjetra koji će dostizati i 80 km/h.

Izvor