Pin It

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se na oko 170.879 hektara, a očekivana vrijednost proizvodnje ovih usjeva je oko 1.043.895.950 KM, procjene su iz resornog ministarstva.

Trenutna situacija za zasnivanje proljetne sjetve povoljnija je u odnosu na prošlu proizvodnu godinu, navodi se u informaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2023/2024. godine u poljoprivredi.

Uslovi za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, navodi se u informaciji, zavise od vremenskih uslova i dostupnosti repromaterijala i drugih faktora proizvodnje.

Cijena mineralnih đubriva u odnosu na prošlu 2023. godini je znatno niža. Takođe, i kod ostalih vrsta đubriva koja se koriste u povrtarskoj proizvodnji su cijene znatno niže, navodi se u informaciji.

Cijene zaštitnih sredstava u zavisnosti od proizvođača kreću se od 120 KM do 170 KM po hektaru, a cijena osnovne obrade zemljišta sa sjetvom približna je trošku iz prošle jeseni i iznosi oko 1.000 KM po hektaru. 

Izvor