Pin It

Udruženje sportskih ribolovaca "Neretva 1933" oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem apeluje na sve relevantne institucije da odmah preduzmu hitne korake kako bi se spriječile daljnje oscilacije vodostaja rijeke Neretve i minimalizirale štetne posljedice po riblji fond.

Kako ističu, obraćaju se povodom "katastrofalnog događaja koji se već drugi put u zadnjih 48 sati dešava s HE Mostar", navodeći kako je nagli pad protoka iz pomenute hidroakumulacije rezultirao dramatičnim padom vodostaja rijeke Neretve, a time i ozbiljnim posljedicama po autohtonu mekousnu pastrmku, koja se trenutno nalazi u fazi mrijesta, kao i druge vrste riba.

"Izuzetno veliki broj riba ostao je izložen u priobalnim područjima, kao i mrijestovi koji su u potpunosti uništeni, što predstavlja nezapamćenu prijetnju opstanku mekousne pastrmke koja je na IUCN listi označena kao ugrožena", ističu iz Udruženja. 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja sportskih ribolovaca "Neretva 1933" Nedžad Selimotić istakao je kako je zahvaljujući brzoj i nesebičnoj reakciji članova Udruženja i ribočuvarske službe jedan dio riba spašen u zadnjem trenutku, ali da je šteta koja je već nastala nesaglediva.

"Želimo da apelujemo na sve relevantne institucije da odmah preduzmu hitne korake kako bi se spriječile daljnje oscilacije vodostaja i minimalizirale štetne posljedice po riblji fond. U trenutku kada je mrijest u punom jeku apsolutno je neophodno prilagoditi protok hidroelektranana na rijeci Neretvi radi očuvanja biodiverziteta i autohtone riblje populacije", poručuju iz Udruženja navodeći kako očekuju brzu i efikasnu reakciju kako bi se spriječila daljnja šteta po rijeku Neretvu i njenu jedinstvenu riblju populaciju.

Izvor