Pin It

Pčelarima iz općine Stari Grad danas je uručena pomoć u vidu pčelarske opreme: pčele, košnice i vosak. Ukupno 18 pčelara, onima koji se pčelarstvom bave profesionalno, ali i onima koji su se tek odlučili za bavljenje pčelarstvom, opremu je uručio načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

 200619086.3 xl

Na ovaj način općina Stari Grad želi podržati građane koji su se suočili s posljedicama pandemije koronavirusa, a sve u cilju da potaknu građane da se bave različitim granama privrede.

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da je u prethodnom periodu osigurana podrška i za građane koji se bave plasteničkom proizvodnjom, te je dodijeljeno 28 plastenika domaćinstvima koja su se obratila za ovu vrstu pomoći. Podijeljen je i sadni materijal, a u završnoj fazi projekta pomognuti su i pčelari. Podrška pčelarima je kontinuirana u posljednjih sedam godina, s tom razlikom što su je ove godine dobili svi koji su se obratili.

“Ovo je projekat koji realizujemo preko naše Službe za privredu. U posljednjih sedam godina košnice i pčele dobilo je oko 260 pčelara sa područja općine Stari Grad. Ove godine se prijavilo 18 pčelara i svi koji su podnijeli zahtjeve su dobili opremu prema njihovim potrebama. Sve što su tražili mi smo im omogućili i nadam se da će to u narednom periodu dobro iskoristiti,” izjavio je načelnik Hadžibajrić koji je pčelarima zaželio uspjeh u budućem radu.

Med je najvažniji pčelinji proizvod koji spada među najpoznatije sastojke ljudske ishrane. Njegova vrijednost poznata je hiljadama godina. Pogodnosti od bavljenja pčelarstvom prepoznali su i stanovnici općine Stari Grad, među njima i Seid Čengić, penzioner sa Gazinog Hana.

“Išao sam na kurs pčelarstva i zaljubio sam se u sve ovo. Već imam par košnica i ovo će mi zaista dobro doći. Dobio sam tri društva. Ovo je nešto veliko za mene i puno će značiti za moju porodicu,” izjavio je Seid koji se pčelarstvom bavi iz ljubavi, ali i zbog slobodnog vremena koje ima kao penzioner.

Dženan Čerkez sa Jarčedola je pčelar početnik, a danas je od Općine dobio tri košnice.

"Prije nego što sam počeo da se bavim pčelarstvom, o pčelama sam znao samo ono što sam čuo iz priča drugih ljudi. Oko pčela ima dosta posla i morate dugo da se bavite njima da biste uopšte mogli da kažete da ste pčelar. Ja sam pčelar početnik, ali se nadam da će se to vremenom promijeniti“, pojasnio je Čerkez i dodao kako će mu donacija od Općine itekako pomoću u razvijanju njegovog malog pčelarskog društva, kojeg održava sa svojom porodicom.

200619086.5 xl

Izvor