Baner

Uzgoj šampinjona

Savjeti stručnjaka - Korisni savjeti

Index ÄŤlanka
Uzgoj šampinjona
Stranica 2
Stranica 3
Sve stranice
ImageČovjek se od davnina bavio sakupljanjem gljiva za jelo. U drevnoj kineskoj civilizaciji i kulturi gljive su bile izrazito cijenjene, a i starim Rimljanima bila su poznata razna jela od gljiva. U azijskim se zemljama koriste ... 

u prehrani i liječenju već hiljadu godina. U staro doba ljudi su mislili da je to hrana bogova, pa čak i da su nastale od groma, jer su se pojavljivale preko noći, nakon oluje.

Šampinjoni se, kao i ostale gljive, zbog svoje spužvaste strukture, ne peru u vodi, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom.

ImageŠampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani. Pravi šampinjoni imaju pravilan, polukuglast klobuk, bijelo-sive do smećkaste boje. U prirodi ih nalazimo od maja do oktobra na gnojenim livadama, pašnjacima, šumskim livadama i sl. Šampinjoni, osim toga, spadaju u red rijetkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu. Ova gljiva je bijele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cijele godine, konzervirane ili svježe.

Zatvoreni šampinjoni najmlađa su vrsta šampinjona. Mliječno bijele su boje, a beru se u vrlo ranom stadiju razvoja. Okus im nije toliko izražajan pošto nije bilo dovoljno vremena da sazriju, a koriste se sami ili u kombinaciji u kojima njihovo hrskavo tkivo izvrsno dolazi do izražaja. Šampinjoni sa zatvorenim klobukom izgledom se jedva mogu razlikovati od onih s nerazvijenim klobukom, no njihov je okus izražajniji.

ImagePoluotvoreni šampinjoni su u naprednijem stadiju razvoja i mogu imati otvorene ili zatvorene klobuke.

Otvoreni šampinjoni najzreliji su među običnim šampinjonima i intenzivnijeg su okusa. Zbog svojih uvelih klobuka i izloženih smeđih listića, mnogima su neprivlačni, no usprkos tome, bilo bi pogrešno dopustiti da njihov izgled omete njihov veliki začinski potencijal. To su zreli šampinjoni, čiji je okus u potpunosti razvijen.

Smeđi šampinjoni sa slobodnim klobukom imaju ugodan okus i mogu poboljšati okus jelima.Gajenje šampinjona

Za gajenje plemenite pečurke - šampinjona mogu poslužiti podrumi, staje, napušteni tuneli i svi drugi prostori debelih zidova u kojima se može održavati temperatura i vlažnost potrebna za uzgoj ovih gljiva.

ImageDa biste to uradili u prvoj fazi uzgoja šampinjona – fazi u kojoj micelij gljive prorašta kompost, potrebno je postići temperaturu od 22 – 25 C i ta temperatura ne smije da varira. Također je u toj fazi potrebno održavati visoku relativnu vlagu vazduha oko 90 – 95 posto.

U drugoj fazi – fazi plodonošenja odnosno rasta plodnih tijela gljive, temperaturu treba spustiti na 17 – 18 C, a i vlaga vazduha bi trebala biti nešto niža od 95 posto, a održava se prskanjem ili zalivanjem nasada mlakom vodom.

Kako temperatura i vlaga za pojedine faze uzgoja nisu iste, najbolje bi bilo urediti gljivarnik tako da ga se pregradi u dvije prostorije. Proizvodnju treba podesiti tako da se u jednoj prostoriji odvija inkubacija odnosno proraštanje supstrata dok će istovremeno u drugoj u kojoj su smještene već proraštene vreće s kompostom ili prorašteni kompost na policama – odvijati plodonošenje. Na taj ćete način produžiti berbu odnosno osigurati kontinuirano plodonošenje pa ćete neprekidno imati gljiva za plasman na tržište.

ImageUzgajalište mora imati mogućnost prozračivanja osobito ako je prostor pretrpan. Valja također napomenuti da je za uspješnu proizvodnju šampinjona neophodna potpuna čistoća prostorija. Stoga unutarnji zidovi i pod, a i strop uzgajališta, trebaju biti glatki kako bi ih se lakše pralo i dezinficiralo, a prozori i svi drugi otvori moraju biti zaštićeni gustim mrežama kako mušice i drugi štetnici ne bi mogli ući u uzgajalište.

- za 1 plastenik; za 15 tona komposta

  1. Crni treset Rumograf 80 - 90 vreća zavisi od debljine pokrivača
  2. Smeđi treset RTS 30 vreća
  3. Pijesak granulacije 0 0,4-7 mm 1,5 m3
  4. Vapnenac - kalcit  350 kg - 400 kgCirkulacija

U prostorijama za uzgoj treba jasno razlikovati pojmove ventilacije i cirkulacije. Ventilacija je dovođenje svježeg i uklanjanje ustajalog zraka iz prostorije. Služi za održavanje sadržaja C02 u prostoriji ispod 0,08%, a na površini pokrovnoga sloja ispod 0,1 – 0,15%. Cirkulacija ili gibanje zraka je bitna za sprečavanje velikih temperaturnih razlika i povećanja sadržaja CO2, na izvjesnim površinama.

ImageZa one koji u svojim objektima nemaju mogućnost da dobiju prethodno kondicioniran zrak, potrebnu temperaturu, RV i brzinu, mogu birati između dvije mogućnosti: osigurati odgovarajuće «gibanje» zraka ili dobiti osušena ležišta i ljuskave šampinjone.  Uzgajivač mora motriti na ponašanje i oblik svojih šampinjona. Veliki zameci oblika luka i izduženi šampinjoni dokazuju da je cirkulacija zraka iznad ležišta nedovoljna i da je koncentracija CO2 previsoka. Za praktično iskustvo u proizvodnji treba primjeniti sljedeći metodu: ako se dim cigarete otpuhnut na površinu ležišta potpuno rasprši za 20 sekundi, cirkulacija je dobra.

Tokom berbe šampinjona temperatura zraka se treba održati na 15-16°C

ImageVentilacija
Tokom branja, a naročito kad ima mnogo šampinjona na ležištima, ventilacija mora biti obilna. Između nakupina šampinjona skupljaju se džepovi raspiratornih plinova, koji se uglavnom sastoje od ugljičnog dioksida.

Zalijevanje
Neophodno je održavati vlagu u prostoriji stalnim vlaženjem zidova i podova, te blagim prskanjem ležišta šampinjona. Željeni je sadržaj vlage postignut kada se voda može šakom istisnuti iz pokrovnog tla.