Baner

Šta uzgajati u Mostaru?

Pitajte, odgovaramo - Ljekovito i sobno bilje

ImageŽeljela bih da znam šta se od povrća, ljekovitog bilja i cvijeća najviše traži na tržištu, jer sam tek završila agronomiju u Mostaru i htjela bih pokrenuti vlastitu proizvodnju. Ne znam šta da proizvodim, jer nemam baš nekog iskustva, a ne očekujem da bih se mogla brzo zaposliti, budući da nam je država svakako u krizi.

Unaprijed hvala, Alma

.....................................................

Poštovana kolegice,

Sviđa mi se Vaša inicijativa za proizvodnju. Vama, nadam se, ne trebam mnogo objašnjavati koliki je značaj hrane niti o rizicima i specifičnostima poljoprivredne proizvodnje.

Živite u području sa povoljnim klimatom koji omogućava uzgoj mnogih kultura. Poznato Vam je to čuveno povrće, a i staklenici. Moja bi preporuka upravo možda išla za povrće, jer proizvodni ciklus kratko traje, što znači da brzo možete dobiti krajnji proizvod koji ćete dalje ponuditi na tržište.

Ja živim u Sarajevu i ovdje je sve preplavljeno raznim poljoprivrednim proizvodima u toku cijele godine. Od pijaca pa do tržnih centara, ali kvalitet je daleko od zavidnog.

Poljoprivredni proizvodi brzo gube kvalitet ako se ne prerađuju... Vi biste za početak trebali planirati možda manje količine, ali za sigurnog kupca i to u Vašem području, jer na taj način smanjujete troškove transporta.

Proizvode ćete prodavati svježe, a kasnije, kada vidite da se možda potražnja povećava, možete pristupiti daljnjem planiranju proizvodnje.

Srdačan pozdrav i sretno, Mirjana Brzica