Sađenje biljaka

Pitajte, odgovaramo - Ljekovito i sobno bilje

Image Upravo sam pročitala članak o alelopatiji i zanima me gdje bih mogla da se informišem konkretno o biljkama ... koje je poželjno, ili nije, saditi jedne pokraj drugih. Ovdje mislim prvenstveno na povrtlarske kulture, a u cilju što manje upotrebe hemijskih preparata. Molim vas da me uputite na neke internet stranice ili priručnike, ako postoje u prodaji.

Unaprijed hvala,
Jelena

..................................................................................................

Draga Jelena,

ImageO uzgoju povrća postoji mnogo priručnika, ali ona novija izdanja možete pronaći možda jedino na sajmovima knjiga. Što se tiče ALELOPATIJE, još uvijek se istražuje koje sve hemijske supstance iz biljaka (ili životinja) mogu djelovati u pozitivnom smislu, naravno na zaštitu bilja od bolesti i štetočina. Ja ću Vam navesti nekoliko primjera, ali to uzgajivači sigurno već i rade, a nisu ni svjesni da se u stvari praktično primjenjuje ALELOPATIJA.

Npr. sigurno znate sta je KOPRIVA ILI ŽARA (Urtica dioica, lat). Kada se 5 kg lista te biljke (kojeg je lakše nabrati nego korjen), potopi u 3-5 l vode i odstoji desetak dana, ta se voda procjeđena od lišća, koristi kao sredstvo za prskanje povrća,i protiv insekata i protiv bolesti. Ovo je jedno univerzalno sredstvo, koje samo, na žalost,  neće u potpunosti zaštiti vaše povrće. Razlog tome je preveliki broj štetnika, koji su specifični za svaku kulturu (vrstu koju uzgajate) i ovako sredstvo ne mora na sve djelovati.

ImagePrimjene hemijskih sredstava nemojte se plašiti. Svako sredstvo ima svoja pravila primjene i nešto što se mora poštovati. O tome možete čitati u svakom uputstvu koje dođe uz preparat ili se posavjetovati sa agronomom u poljoprivrednoj apoteci. Kada se sve poduzme kako i kada treba nema opasnosti od trovanja, jer jednako kao što se mi ljudi moramo liječiti, isto vrijedi i za biljke.

Ako uzgajate mrkvu i luk, dobro je da su jedan pored drugog. Cvjetna biljka KADIFA (Tagetes, lat), kada se nalazi u vrtu, dobar je ČISTAČ ZEMLJIŠTA, pa u svom vrtu obezbjedite mjesto i za nju.

Kada je riječ o poljoprivrednim kulturama i njihovom rasporedu u bašti, cvekla i bijeli luk su dobri susjedi (jedan pored drugog), GRAŠAK I SALATA isto tako.

ImageSa druge strane, jedan do drugog nisu dobri: cvekla i mrkva ili grašak, prasa i bijeli luk. Pretpostavljam da već znate da nikada nije preporučljivo saditi ili sijati iste biljke na isto mjesto svake godine, jer i to doprinosi boljoj zaštiti od bolesti i štetnika. Korove je teže uništavati mehanički, ali zato ekološki je učinkovitije i bolje za vaše biljke. Uništavajte ih samo tamo gdje smetaju razvoju vašeg povrća.

Stazice po kojima se krećete u vrtu neka ostanu djelimično zakorovljene. Naravno da ne govorim o previsokom korovu i travi, ali preostale korovske biljke sakupljat će štetnike i odvući im pažnju sa vašeg povrća.

Ukoliko i vi želite postaviti pitanje vezano za ljekovito i sobno bilje, to možete učiniti putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript