Baner

8 vrsta povrća koje možete nanovo uzgajati

Zanimljivosti

Jeste li se ikada pitali koje povrće možete uzgajati u nedogled koristeći korijen ili pelcer biljke? U nastavku pročitajte o kojem povrću se radi i na koji način ga možete ponovo uzgojiti.

 

 

 

Mladi luk

Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete odrezati njegov vrh (oko četiri centimetra) i staviti ga u malu čašu sa malo vode u dobro osvijetljenoj prostoriji.



Bijeli luk

Kada bijeli luk počne da klija, stavite ga u čašu sa malo vode i uzgojite njegove klice. Klice imaju blaži ukus od bijelog luka i možete ih dodati salatama, pastama ili ostalim jelima.



Kineski kupus

Možete ga ponovo uzgojiti tako što ćete njegov korijen staviti u vodu na svijetlo mjesto. Za jednu do dvije sedmice, možete ga presaditi u saksiju sa zemljom i uzgojiti potpuno novi kupus.



Mrkva

Stavite vrhove mrkve u posudu sa malo vode. Posudu ostavite pored prostora. Izdanak možete koristiti za salate.



Bosiljak

Listove sa stabljikama bosiljka stavite u čašu vode i ostavite je na direktnom sunčevom svjetlu. Kada korijen naraste nekoliko centimetara, posadite ga u saksiju. Vremenom će izrasti u potpunu biljku.



Celer

Odrežite donji dio celera i stavite ga u posudu sa toplom vodom na osunčano mjesto. Lišće će početi izbijati iz sredine. Nakon toga možete ga posaditi u saksiju.



Rimska zelena salata

Stavite donji dio rimske zelene salate u posudu i naspite vodu do visine dva centimetra. Dosipajte vodu po potrebi tako da uvijek bude na toj visini. Nakon nekoliko dana, korijen i novo lišće će se pojaviti i možete ga presaditi u zemlju.



Korijander

Pelceri korijandera će narasti ukoliko ih stavite u čašu vode. Čim je korijen dovoljno dug, posadite ga saksiju koju ćete staviti u dobro osvijetljenu prostoriju. Potpunu biljku ćete imati za nekoliko mjeseci.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link