Sigurnost hrane nakon poplava

Zanimljivosti

Nakon poplave, ljudi moraju procijeniti sve namirnice, te površine i opremu za njihovu pripremu i odlučiti šta je neupotrebljivo, a šta se nakon određenih postupaka može koristiti za ishranu.

Kao jedna od posljedica poplava je kontaminacija vode iz javnog vodovoda, pa ista ne može biti sigurna za piće. Voda nakon poplava može biti kontaminirana različitim patogenima i kontaminantima porijeklom iz kanalizacije, te životinjskoj i drugih vrsta otpada.

 Piše: prof. dr. Muhamed Smajlović, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Hrana

- Nemojte jesti hranu koja je bila ili je mogla doći u dodir sa poplavnom vodom. Ako ste u nedoumici, bacite je

- Nemojte jesti hranu pakovanu u ambalažu od plastike, papira, kartona, tkanine i slične posude koje su oštećene poplavnom vodom

- Odbacite hranu i pića koja su došla u kontakt sa poplavnom vodom, a nalaze se u posudama sa navojnim kapama, snap poklopcima, tvist čepovima i hranu konzerviranu u domaćinstvu. Ove posude i boce se ne mogu dezinfikovati- Industrijski pripremljena hrana u svim neoštećenim metalnim posudama (limenkama) može se sačuvati ako prethodno uklonite naljepnice, te ih temeljito operete, isperete, a zatim dezinficirate rastvorom varkine (1 kašika na 4 litra čiste vode). Ukoliko nemate varkine, limenke možete dezinficirati u ključaloj vodi u trajanju od 10 minuta, što će biti dovoljno da uništite sve eventualno prisutne patogene koji se nalaze na površini limenke. Na kraju, markerom (flomaster) ponovno označite limenku sa nazivom namirnice koja se nalazi u njoj, te datum roka trajanja.

- Odbaciti sve voće i povrće koje je došlo u dodir sa poplavnom vodom ako se jede sirovo, kao što su salate ili jagode. Mogu se jesti proizvodi koji rastu iznad vode i koji nisu bili u dodiru sa poplavnom vodom. Npr. voće na drveću.

- Uvijek dobro operite ruke prije pripreme hrane.

Voda

Ukoliko lokalne institucije nadležne za zdravstvenu ispravnost vode iz vodovoda proglase vodu neupotrebljivom za piće, slijedite ove upute:

- Koristite flaširanu vodu koja nije bila izložena poplavnim vodama ako je dostupna

- Ako nemate flaširane vode, vodu trebate prokuhati da bi bila sigurna za piće. Temperatura kuhanja će uništiti većinu mirkoorganizama koji izazivaju oboljenja. Ukoliko je voda mutna, profiltrirajte je kroz čistu odjeću ili je ostavite da se istaloži, pa gornji sloj bistre vode prokuhajte, ohladite i čuvajte u čistim bocama ili posudama sa poklopcima.- Ako ne možete kuhati vodu, možete je dezinficirati koristeći varkinu koja će ubiti neke, ali ne sve vrste organizama koji izazivaju bolesti, a koji se mogu nalaziti u vodi. Dodajte 1/8 čajne kašike ili 8 kapi izbjeljivača (varkine) na svaka četiri litra vode, dobro promiješajte i pustite da odstoji 30 minuta prije nego što je koristite. Dezinficiranu vodu čuvajte u čistim posudama sa poklopcem. Ukoliko imate industrijski dezinficijens za vodu postupite prema uputstvu proizvođača.

- Ako imate bunar koji je poplavljen, bunarska voda treba biti analizirana i dezinficirana nakon što se poplavna voda povuče. Ako sumnjate da je vaš bunar kontaminiran, obratite se lokalnom odjelu Civilne zaštite za konkretne savjete.

Izvor fotografija:

Naslovnica
Foto 1
Foto 2
Foto 3

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link