Koja je najbolja kombinacija čajeva za vašu krvnu grupu

Zanimljivosti

Dijeta po krvnim grupama je svima dobro poznata. Da li ste znali da povoljan utjecaj čaja na vaše zdravlje zavisi od toga koja ste krvna grupa?

Čaj se smatra zdravim napitkom, a njegov utjecaj zavisi i od toga koja ste krvna grupa. Pogledajte najbolje kombinacije čajeva za pojedinu krvnu grupu.

 

Krvna grupa 0

Osobe koje imaju krvnu grupu 0 su “mesni” tipovi i trebalo bi da izbjegavaju mlijeko, mahunarke i gluten. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želudačna kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama s krvnom grupom 0 su na osnovi đumbira, “ginsega”, zelenog čaja “Sencha” i čaja “Mate”, koji je poznata zamjena za kafu. Idealan izbor čajeva za njih je mješavina “Senche”, “ginsenga” i đumbira, a umjesto kafe čaj Mate ili čisti japanski zeleni čaj “Sencha”.

Krvna grupa A

To su jako emotivne i analitičke osobe izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrijednosti kortizola, hormona stresa. Iako im kafa ne smeta, potrebu za pretežno biljnom hranom, meditacijom i jogom upotpunit će svakodnevnim pijenjem prikladnog čaja. Čajevi za ljude s krvnom grupom A su tajvanski zeleni čaj “Gunpowder”, čaj od čistog cvijeta jasmina, kombinacija srebrnog jasmina i zelenog čaja “Ying Hao”, te mješavina hajdučke trave, nevena i majčine dušice.

Krvna grupa B

Osobe krvne grupe B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, hroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu obranu od bakterija, u prvom redu ešerihije koli. Trebalo bi da piju vrhunski mladi zeleni čaj, organski zeleni ili “crveni rooibos” bez dodataka,” honeybush”, te imunome šavinu od zove, žalfije i melise.

Krvna grupa AB

Pripadnici ove krvne grupe su intuitivni, nisu skloni stresu, ali imaju smanjen libido. Trebalo bi da se fokusiraju na posebne vrste zelenog čaja i srodnih pripravaka, mentu, božur, sandalovinu, te napitke od pirinča. Idealan izbor čajeva za njih je prirodni žuti čaj, mješavina vrhunskog zelenog čaja i mente. Za muškarce s krvnom grupom AB posebno se preporučuje mješavina koprive, mente, kataube i “rooibosa”.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link