Najgori napici koji ugrožavaju vaše zdravlje

Zanimljivosti

Svakodnevno smo okruženi upozorenjima o štetnosti gaziranih napitaka. Međutim, nisu samo oni loši za zdravlje. Evo šta biste još trebalo da izbjegavate.

 

 

 

"Voćni" sokovi

Ako ne čitate pažljivo, nećete uočiti da je većina voćnih sokova mješavina koja, ako i sadrži voće, dobrim dijelom sadrži dodati šećer i vodu. Ni 100-postotni voćni sokovi nisu savršeni, ali su ipak bolji izbor. Najbolje je da sami kupite voće i da u sokovniku napravite sok.

Mliječna i slatka pića sa kafom

Neki napici sa kafom, zbog mlijeka, pavlake, šlaga ili šećera, mogu da sadrže i do 800 kalorija. Tipičan napitak ove vrste sadrži 170 grama šećera, što izaziva nagli skok šećera u krvi.

Voda sa ukusom voća ili od ljekovitog bilja

Ovakvi napici sadrže šećer. Ako je na listi sastojaka navedeno nešto više od vode i arome, dobro razmislite da li vam to treba.

Dijetalni gazirani napici

Dijetalni gazirani napici možda nemaju kalorije, ali su obično i bez hranjivih materija. Osim što vas udaljuju od vode i prirodnih čajeva, koji su zapravo najbolji napici protiv žeđi, sadrže i neka jedinjenja koja u većim količinama mogu da naškode zdravlju.

Kokteli

Većina koktela je bogata kalorijama. Na primer, pinja kolada može da ima i do 880 kalorija, a to je osam puta više od jedne čašice ruma.

"Zdravi" šejkovi od voća

Da, voće je zdravo, ali ako unosite više kalorija nego što ih potrošite, višak će da se nataloži kao masno tkivo. Razmislite malo koliko ste toga popili? Ne preterujte.

Napici za sportiste

Mnogi sadrže mješavinu prirodnih i veštačkih zaslađivača, a tu je i čitav niz aditiva. Čitajte šta piše na etiketi.

Žestoka pića

Sva alkoholna pića pijte umjereno. Neki alkoholni napici, ako ih pijete umjereno, mogu da budu korisni za zdravlje. Ali, sa trećom čašicom stvari izmiču kontroli i umjesto koristi imate samo štete, a tu spada i gojaznost.
Američko udruženje za borbu protiv raka poručuje da je rizik od smrti zbog raka 36 odsto veći kod osoba koje svakodnevno piju žestoka pića (tri ili više čaša svakog dana) nego kod onih koji alkohol piju umjereno ili ga uopšte ne piju.

Gazirani napici

Prepuni su šećera i nemaju hranjive materije. Direktno su povezani sa debljinom.

Energetski napici

Ovdje se obično misli na napitke koji sadrže kofein. Problem je što većina sadrži stvarno previše kofeina i šećera, zbog čega izazivaju nagli rast i podjednako tako nagli pad energije. Ako vam treba da popijete nešto dok naprežete mozak, bolji izbor je zeleni čaj ili obična voda, a dobro će doći i šaka oraha.

Izvor fotografije

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link