Top 10 najzdravijih namirnica na svijetu

Zanimljivosti

Ukoliko vodite računa o svom tijelu i izbirljivi ste po pitanju onoga što unosite u organizam, ovih deset namirnica pomoći će vam da očuvate zdravlje.

U današnje vrijeme genetski modifikovane hrane i namirnica koje su pune otrova, gotovo je nemoguće hraniti se zdravo ukoliko nemate poprilično dubok džep. Ipak, postoji rješenje.

Nisu vam potrebne hiljade i hiljade maraka kako biste očuvali svoje zdravlje. Dovoljno je da znate malen, ali veoma značajan spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na svom nedjeljnom meniju kako biste bili zdravi i jaki.


 

Leća

Leća se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih hidrata.

Gljive

U pitanju je ukusna mesnata namirnica koja može da bude izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

 

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola vrlo je korisna za regulisanje varenja.

Orasi

Nevjerovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cijele žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i varenje.

Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Posebna pogodnost je što puter možete sami da napravite kod kuće.

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, vlaknima, fosforom, magnezijumom i željezom, pa samim time pruža tijelu veliku energiju.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju kao i D vitamin koji je borac protiv raka.

Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno je koristno za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i bogat izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i željeza.

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Izvor fotografija

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8
Foto 9

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link