Tri napitka od banane koja otapaju masne naslage

Zanimljivosti

Ova voćka obiluje kalijumom koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, kao i vlaknima koja su ključna u ubrzavanju metabolizma.

Uprkos uvriježenom mišljenju da bi bananu trebalo izbjegavati ukoliko želite da izgubite kilograme, ona je jedno od najpoželjnijih sastojaka dijetalnih napitaka i to upravo zahvaljujući kalijumu koji rješava višak vode u tijelu i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam, čineći, zajedno sa drugim otapalicama masti poput lana i špinata, pravu invaziju na nepoželjne jastučiće.

Banana obiluje kalijumom koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa.

 Osim toga, prirodni šećeri fruktoza, saharoza i glukoza odličan su izvor energije za naše tijelo, pa konzumirajući bananu prikrivamo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključna u ubrzavanju metabolizma.

Bananu koristimo u dijetalnim napitcima kao bazu kojoj dodajemo prirodne topilice masti poput lanenih semenki, bobičastog voća i špinata koji, između ostalog, opskrbljuju naše tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima. Pa, da vidimo o kojim napitcima je riječ.

1. Banana napitak sa lanenim sjemenkama

Sastojci: 1 narandža, 1 banana, 2 kašičice surutke, 2 kašičice lanenih sjemenki

2. Banana sa bobičastim voćem

Sastojci: 1 banana, 1 kašičica bobičastog voća (borovnica, malina, brusnica), 1 kašičica meda, 1 kašičica đumbira, pola šoljice mlake vode

3. Banana napitak sa špinatom

Sastojci: 1 banana, 20 gr opranog svježeg špinata, pola šoljice lajt jogurta, trećina šoljice zobenih pahuljica, 1 kašičica medaPriprema ovih napitaka ista je za sve vrste, samo je potrebno da sastojke ubacite u blender i izmiksirate. Ove dijetalne, ali prije svega zdrave napitke, konzumirajte ujutro za doručak, jer tada tijelo najbolje apsorbuje i prepoznaje sastojke koji će u ovom slučaju napraviti pravu invaziju na vaše masne jastučiće nataložene oko struka.

Izvor: Medio

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link