Baner

Citrusima protiv toksina i virusa

Zanimljivosti

ImageTokom prazničnih dana previše smo uživali u masnoj i slatkoj hrani, pa nam bečki stručnjak za ishranu, prof. Hademar Bankhofer, preporučuje da pojačamo unos citrusnog voća kako bismo pročištili organizam.

Međutim, to nije jedina zdravstvena korist od agruma. Evo još nekoliko razloga da se limun, narandža i mandarine što češće nađu na vašem jelovniku.

Citrusno voće smanjuje holesterol, snižava krvni pritisak i sprečava upale. Prema riječima bečkog profesora, mandarine, na primjer, sadrže u sebi i hranljive materije koje ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima.

Dokazano je da limete sprječavaju infekcije i imaju antibiotska svojstva.

ImageNarandže nas ne snadbijevaju samo velikim količinama vitamina C, koji je dobar protiv stresa i veoma važan tokom ovih prazničnih dana kada smo u kontaktu sa mnogim ljudima i samim tim izloženi većem riziku da se razbolimo, već putem njih naš organizam dobija i vlaknaste materije koje su neophodne za zdravu probavu.

Čak se i kod pasivnih pušača putem udisanja nikotinskog dima u tijelu uništavaju velike količine vitamina C. Iz tog razloga profesor Bankhofer svim osobama koje u svojoj neposrednoj blizini imaju pušače, savjetuje da pojedu dvije narandže kako bi nadomjestile pomenuti gubitak vitamina C. 

I narandže i grejpfrut sadrže u sebi velike količine pektina, rastvorljive vlaknaste materije, koje organizmu pomažu da se oslobodi otrovnih materija iz alkohola, cigareta i kafe. Pektin apsorbuje ove štetne supstance i izbacuje ih putem crijeva napolje.


Izvor: Zena Blic

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link