Hrana puna toksina

Zanimljivosti

ImageNeke stvari vam automatski padaju na pamet kada pomislite na toksine u hrani. Bakterija poput e. coli, aditivi, pesticidi i ostali kontaminati poput teških metala sigurno su među njima.

I da konzumirate potpuno prirodno uzgojenu hranu, ona ipak može sadržavati toksine, one koji se prirodno pojavljuju.

Hrana koju ćemo nabrojati u nastavku je ukusna i zdrava, ali pod određenim, iznenađujućim, okolnostima može biti štetna.

1. Kikiriki i maslac od kikirikija
Kikiriki je zapravo mahunarka, a ne orašasti plod kao što većina ljudi misli. Raste pod zemljom kao korijen. Direktni kontakt sa zemljom je glavni razlog zašto je kikiriki postao štetan, pa čak i opasan po zdravlje. Dok orašasti plodovi poput badema i oraha imaju čvrste, tvrde ljuske koje ih štite, kikiriki ima meku i poroznu ljusku. Kada prostor koji okružuje kikiriki postane topao i vlažan, kao što je slučaj u većini regija SAD-a gdje se uzgaja, dolazi do razmnožavanja gljivica.

ImageGljivice same po sebi nisu opasne, ali otrov koji ispuštaju, poznat je kao aflatoksin. Ovaj uzročnik karcinoma napada jetru i jedan je od nekoliko smrtonosnih toksina koji nastaju u hrani. Dobra vijest za ljubitelje kikirikija je da postoje zdravi plodovi. Samo ih morate znati razabrati. Potražite organski uzgojeni kikiriki koji raste u područjima gdje je zemlja suha i gdje aflatoksin nije prijavljen kao problem.

2. Krompir
Jeste li čuli za staru izreku da su zeleni krumpiri otrovni? Zaista jesu. Krompir sadrži nisku razinu prirodnih toksina, glikoalkaloida. Ako su krompiri bolesni, natučeni ili izloženi svetlu, glikoalkaloidi dosežu razinu koja može biti smrtonosna za ljude. Vrlo visoku razinu toksina ima još zeleni krompir. Glikoalkaloidi mogu uzrokovati oštru bol u trbuhu, a u retkim slučajevima i smrt te nisu uništivi kuvanjem. Ako želite sigurno uživati u jelima s krompirom, izbegavajte one sa klicama, zelenim ili oštećenim delovima i gorkog okusa.

Image3. Crveni grah
Konzumacija tek četiri do pet sirovih plodova crvenog graha može uzrokovati jaku bol u trbuhu, proljev i povraćanje zbog toksina lektina. Oni mogu poremetiti i stanični metabolizam. Kako bi se riješili toksina, namačite sirov grah u vodi najmanje pet sati i zatim ga prokuhajte najmanje deset minuta. Kuhanje na niskoj temperaturi neće uništiti toksine.

4. Tikvice
Ako naiđete na gorke tikvice ili one čudnog mirisa, nemojte ih jesti. To je znak da sadrže skupinu prirodnih toksina poznatih kao kukurbitacini. Iako takvi toksini nisu česti u komercijalno uzgojenim tikvicama, mogu uzrokovati povraćanje, grčeve u trbuhu, proljev ili nesvjesticu.

5. Bambusovi listići
Omiljeni su u azijskoj kuhinji, a postoji i razlog zašto se serviraju u tako tankim šniticama.  Kuhanjem tanko narezanih bambusovih listića u slanoj vodi, prirodan toksin nazvan cijanogeni glikozid se uništava. Ako listiće jedete sirove, možete biti izloženi toksinu. 

Izvor: Budi.in

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link