Sirup od đumbira i limuna

Recepti

Sirup od đumbira može biti zamjena za med, sok ili dodatak slasticama. Vrlo se jednostavno priprema, a možemo ga koristiti na različite načine.

Ako sirup od đumbira pomiješamo s mineralnom vodom, dobiti ćemo ukusan osvježavajući napitak. Za hladnije dane može biti odlična zamjena za med, pa ga možete dodati u čaj. Uz to, sirup od đumbira se odlično slaže s palačinkama i ostalim slasticama, a može poslužiti i u pripremi karameliziranog voća. Za bolji san, u večernjim satima dodajte nekoliko kapi sirupa u mlaku vodu.


 

Priprema sirupa od đumbira

Za pripremu sirupa od đumbira možemo koristiti toplu i hladnu metodu. U toploj pripremi je jedini problem u tome što predugim kuhanjem đumbir gubi neka svoja svojstva ali i svoj karakterističan okus. Stoga se preporučuje koristiti obje metode zajedno.

Najprije koristimo toplu metodu u kojoj kuhamo đumbir, a zatim ga pustimo da se u potpunosti ohladi, pa mu dodajemo svježe narezani đumbir. Na taj ćemo način iskoristiti sva ljekovita svojstva đumbira i dobiti njegov pravi okus. Preporučuje se priprema sirupa u malim količinama.Sastojci:

1/2 šoljice šećera
1 šoljica vode
1/2 šoljice svježe nasjeckanog đumbira
1 limun

Limun dobro operite pa odrežite dvije trakice limunove kore. U posudu stavite vodu, đumbir, šećer i limunovu koru. Kada voda proključa, smanjite na najmanju temperaturu i pustite da se kuha 10-15 minuta. Sirup ostavite da se u potpunosti ohladi, pa mu dodajte svježe iscijeđeni limun i nekoliko komadića svježe narezanog đumbira. Pustite da odstoji onoliko koliko jak sirup želite. Nakon toga procijedite sirup, pohranite u staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Ako želite slađi sirup dodajte 1 šoljicu šećera, a možete ga i u potpunosti izbaciti.

Izvor fotografija

Foto 1

Foto 2

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link