Mousse torta - savršenstvo za vaše nepce

Recepti

Čokoladna torta koja se topi u ustima san je svakog slatkoljubca. Evo kako možete napraviti mousse tortu koja će obradovati vaše nepce.

 

Tijesto

150 g tamne čokolade
50 g mliječne čokolade
160 g maslaca
5 bjelanjaka
2 g soli
5 žumanjaka
100 g šećera
1 vanilin šećer
110 g mljevenih lješnjaka
1 puding od čokolade
2 g praška za pecivo

Priprema

Čokoladu razlomite na komadiće i zajedno s maslacem otopite na pari pa ostavite da se hladi. Bjelanjcima dodajte sol i istucite čvrst snijeg.

Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te miješajte električnim mikserom dok smjesa ne postane bjelkasta. Tada u nju umiješajte smjesu od čokolade i maslaca i snijeg od bjelanjaka. Mljevene lješnjake pomiješajte sa praškom za pecivo i dodajte u prethodnu smjesu.



Lagano u smjesu umiješajte sadržaj vrećice pudinga od čokolade. Kalup za torte promjera oko 26 cm obložite papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici  na 170°C  oko 30 minuta.

Prije posluživanja mousse ohladite i ukrasite mousse kolač sa kakaom u prahu.

Izvor

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link