Baner

Lagani kolač za zimske dane: Narandžina brda

Recepti

Donosimo vam jednostavni recept za kolač koji će vas osvježiti u ove zimske dane.


TIJESTO
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g oraha
2 kašičice krušnih mrvica
½ kašičice oštrog brašna
1 limun

KREMA
4 žumanjka
150 g šećera
1 narandža
1 kašičica oštrog brašna
150 g margarina

UKRAŠAVANJE

2 dl slatkog vrhnja
1 narandža

Tijesto za narandžina brda


Bjelanjcima dodajte šećer i električnim mikserom istucite čvrst snijeg.

Orahe pomiješajte sa krušnim mrvicama i brašnom i polako dodajite u snijeg od bjelanjaka.

Koricu limuna naribajte i dodajte u dobijenu smjesu za tijesto.

Lim za pečenje obložite pek papirom i u njega izlijte smjesu za tijesto te pecite oko 30 minuta na 180°C.

Kad se tijesto ispeče ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Krema za narandžina brda


Pomiješajte šećer, brašno, žumanjke, sok od naranče i narendanu koru od narandže te kuhajte na pari.

Margarin pjenasto izradite i dodajte ga u ohlađenu kremu.
Kremom premažite ohlađenu koru tijesta.

Ukrašavanje narančinih brda


Slatko vrhnje pripremite prema uputama i njime jednoliko premažite i ukrasite kremu.

U vrhnje zabodite tanko narezane ploške narandže.

Narandžina brda su pripremljena. U slast!

Izvor

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link