Lagani kolač za zimske dane: Narandžina brda

Recepti

Donosimo vam jednostavni recept za kolač koji će vas osvježiti u ove zimske dane.


TIJESTO
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g oraha
2 kašičice krušnih mrvica
½ kašičice oštrog brašna
1 limun

KREMA
4 žumanjka
150 g šećera
1 narandža
1 kašičica oštrog brašna
150 g margarina

UKRAŠAVANJE

2 dl slatkog vrhnja
1 narandža

Tijesto za narandžina brda


Bjelanjcima dodajte šećer i električnim mikserom istucite čvrst snijeg.

Orahe pomiješajte sa krušnim mrvicama i brašnom i polako dodajite u snijeg od bjelanjaka.

Koricu limuna naribajte i dodajte u dobijenu smjesu za tijesto.

Lim za pečenje obložite pek papirom i u njega izlijte smjesu za tijesto te pecite oko 30 minuta na 180°C.

Kad se tijesto ispeče ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Krema za narandžina brda


Pomiješajte šećer, brašno, žumanjke, sok od naranče i narendanu koru od narandže te kuhajte na pari.

Margarin pjenasto izradite i dodajte ga u ohlađenu kremu.
Kremom premažite ohlađenu koru tijesta.

Ukrašavanje narančinih brda


Slatko vrhnje pripremite prema uputama i njime jednoliko premažite i ukrasite kremu.

U vrhnje zabodite tanko narezane ploške narandže.

Narandžina brda su pripremljena. U slast!

Izvor

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link