Umak od limete (Molho de limao)

Recepti

Ovaj mjesec posvećen je Brazilu i u skladu sa temom 'U bojama brazilskog karnevala' koju Bela Vida prezentuje na svim svojim portalima (Poljoprivreda.ba i Enterijer.ba) i u galeriji Bela Vida u Importanne Centru u Sarajevu, donosimo vam recept iz ove prekrasne zemlje.


Meso s roštilja poslužite s aromatičnim umakom limete kojem ćete dodati začine i maslinovo ulje, a zatim se prepustite uživanju u okusima na brazilski način.

 

Sastojci:

4 limete
1 glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luka
1-2 ljute papričice
So, biber
1 kašika nasjeckanog peršuna ili korijandera
2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Iscijedite sok limete te dodajte sitno nasjeckani crveni i bijeli luk, narezanu ljutu papričicu, sol i biber.

Umiješajte nasjeckani korijander i maslinovo ulje.


Posluživanje:

Umak od limete poslužite s pirjanom rižom i mesom s roštilja.
Korijander možete zamijeniti i nasjeckanim lišćem celera jer je aromatičniji od peršina.

Izvor

Fotografija vlasništvo

 

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link