Ensaïmada - pekarski san iz Španije

Recepti

Fantastična slastica iz Španije koja ima veliku tradiciju na Mallorci. Prvi put se spominje u 17-tom stoljeću. Jednostavna za napraviti, a može se puniti i dekorisati na 100 načina.

Sastojci

  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 1/2 dl mlake vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 dl šećera
  • 8 1/2 dl brašna
  • 50 g margarina
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • šećer u prahu (za posipanje)


Priprema

Pomiješati kvasac u vodi sa soli i ½ dl šećera. Brašno staviti u veliku zdjelu i u njemu napraviti malu rupu u sredini. Tu staviti smjesu sa kvascem koju ste prethodno napravili i dodati margarin i jaje.

Mutiti tijesto tako da se brašno sjedini sa ostalim sastojcima. Nakon toga dodati ulje i ½ dl šećera i mutiti dok tijesto ne bude skroz glatko.

Pokriti plastičnom kesom i krpom i ostaviti 2-3 sata.



Podijeliti tijesto na dvoje i formirati dugačke rolnice. Nakon toga napraviti dvije velike okrugle pogače kao na slici. Pokriti i ostaviti još 40 minuta da naraste.

Peći u rerni oko 15-20 minuta na 200 stepeni. Posuti šećerom u prahu kad se kolač skroz ohladi.


Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link