Baner

Ensaïmada - pekarski san iz Španije

Recepti

Fantastična slastica iz Španije koja ima veliku tradiciju na Mallorci. Prvi put se spominje u 17-tom stoljeću. Jednostavna za napraviti, a može se puniti i dekorisati na 100 načina.

Sastojci

  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 1/2 dl mlake vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 dl šećera
  • 8 1/2 dl brašna
  • 50 g margarina
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • šećer u prahu (za posipanje)


Priprema

Pomiješati kvasac u vodi sa soli i ½ dl šećera. Brašno staviti u veliku zdjelu i u njemu napraviti malu rupu u sredini. Tu staviti smjesu sa kvascem koju ste prethodno napravili i dodati margarin i jaje.

Mutiti tijesto tako da se brašno sjedini sa ostalim sastojcima. Nakon toga dodati ulje i ½ dl šećera i mutiti dok tijesto ne bude skroz glatko.

Pokriti plastičnom kesom i krpom i ostaviti 2-3 sata.



Podijeliti tijesto na dvoje i formirati dugačke rolnice. Nakon toga napraviti dvije velike okrugle pogače kao na slici. Pokriti i ostaviti još 40 minuta da naraste.

Peći u rerni oko 15-20 minuta na 200 stepeni. Posuti šećerom u prahu kad se kolač skroz ohladi.


Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link