Paelja sa morskim plodovima

Recepti

Ovaj mjesec je posvećen Španiji i u skladu sa temom 'Energija španskog doma' koju Bela Vida prezentuje na svim svojim portalima (Poljoprivreda.ba i Enterijer.ba) i u galeriji Bela Vida u Importanne Centru u Sarajevu, donosimo vam recept iz ove prekrasne zemlje.

 

 

Sastojci


100 g očišćenih repova rakova,
100 g očišćenih dagnji,
100 g očišćenih lignji,
2 pileća bataka,
100 g boranije,
200 g riže,
1 paprika,
100 g crnog luka,
200 g paradajza pelata,
100 g kuhanog crvenog graha,
2 kašike maslinovog ulja,
4 čehna bijelog luka,
šafran,
biber,
so.

 

Priprema


Povrće očistiti i oprati.

Pileće batake oprati, odvojiti od kožice i kostiju, isjeći na komade veličine zalogaja i propržiti na vrelom ulju. Kad meso porumeni, izvaditi.

Na istoj masnoći propržiti sitno isjeckan crni luk, papriku, bijeli luk i paradajz pelat. Sipati malo vode i kuhati nekoliko minuta.

U sos dodati piletinu, repove rakova, školjke i lignje. Promiješati i dodati isječenu boraniju, grah i u malo vode razmućen šafran.

Na kraju dodati rižu i uz stalno miješanje i dolivanje vode kuhati dok se riža sasvim ne skuha. Pred kraj kuhanja jelo začiniti.

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link