Baner

Paelja sa morskim plodovima

Recepti

Ovaj mjesec je posvećen Španiji i u skladu sa temom 'Energija španskog doma' koju Bela Vida prezentuje na svim svojim portalima (Poljoprivreda.ba i Enterijer.ba) i u galeriji Bela Vida u Importanne Centru u Sarajevu, donosimo vam recept iz ove prekrasne zemlje.

 

 

Sastojci


100 g očišćenih repova rakova,
100 g očišćenih dagnji,
100 g očišćenih lignji,
2 pileća bataka,
100 g boranije,
200 g riže,
1 paprika,
100 g crnog luka,
200 g paradajza pelata,
100 g kuhanog crvenog graha,
2 kašike maslinovog ulja,
4 čehna bijelog luka,
šafran,
biber,
so.

 

Priprema


Povrće očistiti i oprati.

Pileće batake oprati, odvojiti od kožice i kostiju, isjeći na komade veličine zalogaja i propržiti na vrelom ulju. Kad meso porumeni, izvaditi.

Na istoj masnoći propržiti sitno isjeckan crni luk, papriku, bijeli luk i paradajz pelat. Sipati malo vode i kuhati nekoliko minuta.

U sos dodati piletinu, repove rakova, školjke i lignje. Promiješati i dodati isječenu boraniju, grah i u malo vode razmućen šafran.

Na kraju dodati rižu i uz stalno miješanje i dolivanje vode kuhati dok se riža sasvim ne skuha. Pred kraj kuhanja jelo začiniti.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link