Izvrsna kanadska kečap torta

Recepti

Kečap u torti? Osim što lijepo izgleda, ova torta je izrazito ukusna. Ukoliko volite tortu od mrkve, onda ćete htjeti probati i ovaj recept.



...................................................................

 

Sastojci:

Izvorni recept čini jednu tortu

2 šalice brašno (bilo koji tip)
2 žličice praška za pecivo
1 1/2 žličice cimeta
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog muskatnog oraščić
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/2 šalice kečapa
1/2 šalice vode
2 žlice crvene boje za hranu
3/4 šalice maslaca, omekšanog
1 1/2 šalice tamno smeđeg šećera
2 jaja

Glazura

6 grama tvrdog krem sira, omekšanog
3/4 šalice maslaca, omekšanog
1 žličica ekstrakta vanilije
4 šalice šećera za glazuru.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite kalup za torte veličine 23 cm, a dno obložite kuhinjskim papirom. Pomješajte brašno s praškom za pecivo, cimetom, sodom bikarbonom, muskatnim oraščićem i đumbirom u zdijeli. Pomješajte kečap, vodu i boju za hranu u posebnoj posudi, i ostavite s strane.


Izmješajte puter i spojite s šećerom u velikoj posudi dok se ne stvori glatka smjesa. Umutite jaja. Dodajte smjesu brašna i smjesu s kečapom. Umutite na velikoj jačini, skinite sastojke s strane, te miješajte dok se sve ne sjedini. Povećajte brzinu miksera na srednje-jaku, i mješajte 1 minutu. Rasporedite podjednako u dva pripremljena kalupa. Pecite 30 minuta ili do stepena kad se sredina podigne kada je lagano dotaknete. Ohladite torte 15 minuta prije nego što je stavite u hladnjak da se kompletno ohladi.


Glazura: Miješajte krem sir, puter i vanliju na srednjoj brzini oko 2 minute ili dok smjesa ne postane glatka. Na samom kraju dodajte šećer, te smjesu izmiješajte jednako. Miješajte smjesu dok ne postane pjenasta. Glazuru stavite između dva sloja torte, sa strana i na vrh torte. Poslužite 12 komada.

Dodatne mogućnosti:

Napravite velike kolačiće, dijeleći jednaku količinu tijesta u kalup za pečenje 12 mafina (dobro pomastite kalup, da bi mafini sami ispali nakon pečenja). Pecite na 180 C, oko 20-25 minuta ili dok se vrh mafina ne podigne pri laganom dodiru.

Sakrijte nesavršenstva glazure tako što ćete je posuti kokosom prije nego što se stisne.

Ostavite gornji dio torte bez glazure i prekrijte ga džemom od malina bez košpica. Prekrijte ivice torte kokosom na dijelovima gdje se spaja glazura i džem, ili napravite krugove od glazure.

Izvor

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link