Baner

Tradicionalno kanadsko prstenje od luka

Recepti

Ovo je recept kanadskog kuhara. Napravite hrskavo prstenje od luka kao profesionalac.


 

Potrebni sastojci:

(Orginalni recept dovoljan je za tri osobe)

Jedna velika glavica luka (izrezati na krugove)
Jedna šolja brašna (bilo koje vrste/tipa)
Jedna mala kašika praška za pecivo
Jedna mala kašika soli
1 jaje
Jedna šolja mlijeka
3/4 šolje krušnih mrvica;
Začinjena so, po ukusu
Ulje za prženje


Priprema:

Zagrijati ulje u fritezi za prženje do 185 °C. Razdvojite kriške luka na krugove/prstenove i ostavite sa strane. U posebnoj posudi pomješajte brašno, prašak za pecivo i so. Umočite kriške luka u smjesu brašna, da prekrije cijelu površinu luka, i ostavite sa strane.

Nakon toga u brašno umiješajte jedno jaje i mlijeko koristeći viljušku. Krugove luka, prethodno umočene u brašno, ponovo umočite u smjesu za tijesto i stavite ih na mrežu da se ocijedi višak smjese. Ispod žice možete staviti aluminij foliju da biste lakše očistili radnu površinu. Zatim rasporedite krušne mrvice u plitku posudu i u njih umočite prstenove od luka tako da prekriju cijelu površinu prstenova.

Malo ih protresite kad ih budete vadili iz krušnih mrvica. Smjesa bi se trebala čvrsto zalijepiti za površinu prstenova. Ponavljajte postupak i s ostalim prstenovima.

Ubacite prstenove u zagrijano ulje i ostavite da se prže 2-3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju. Stavite ih na papirni ubrus, da se višak ulja ocijedi. Posolite začinjenom solju i servirajte.

Napomena: Nutritivnom analizom ovog recepta pretpostavlja se da 10% predstavlja ulje za prženje, kao i smjesa za prženje i krušne mrvice. Zbog toga vrijednosti koje su navedene ne moraju biti tačne.

 

Izvor

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link