Baner

Pastrmka zapečena u rerni

Recepti

Image

Pripremite ovaj riblji specijalitet za svoje ukućane. Pastrmka na posve drugačiji način.

ImagePotrebno:

1 kg pastrmke
500 ml slatkog vrhnja
100 g luka
2 kašike limunovog soka
2 kašike nasjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Biber
2 kašike ulja
1 kašika prezli

Priprema:

Pastrmke očistite i operite, pa im makazama odrežite peraje. Iznutra i izvana pospite ih vegetom i biberom. Nasjeckani luk i peršun pomiješajte s limunovim sokom, pa dobivenom smjesom napunite šupljinu pastrmke. Tako pripremljenu pastrmku stavite u nauljenu tepsiju, prelijte slatkim vrhnjem i pospite prezlama. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa 40-45 minuta, uz povremeno prelijevanje umakom od pečenja.

Pečene pastrmke poslužite uz kuhani ili pire krompir.

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link