Pastrmka zapečena u rerni

Recepti

Image

Pripremite ovaj riblji specijalitet za svoje ukućane. Pastrmka na posve drugačiji način.

ImagePotrebno:

1 kg pastrmke
500 ml slatkog vrhnja
100 g luka
2 kašike limunovog soka
2 kašike nasjeckanog peršuna
1 kašika vegete
Biber
2 kašike ulja
1 kašika prezli

Priprema:

Pastrmke očistite i operite, pa im makazama odrežite peraje. Iznutra i izvana pospite ih vegetom i biberom. Nasjeckani luk i peršun pomiješajte s limunovim sokom, pa dobivenom smjesom napunite šupljinu pastrmke. Tako pripremljenu pastrmku stavite u nauljenu tepsiju, prelijte slatkim vrhnjem i pospite prezlama. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa 40-45 minuta, uz povremeno prelijevanje umakom od pečenja.

Pečene pastrmke poslužite uz kuhani ili pire krompir.

Foto priče

Starost je zlatno doba

Nerazdvojne starice Perka (85) i Trivuna (102) više nisu prepuštene same sebi

U trošnoj kući u selu Verići kod Banjaluke, 85-godišnja Perka Zorić jedva preživljava sa skromnom penzijom i bez ičije pomoći.

Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je donedavno brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć bila potrebnija.

Opširnije... Link