Kisele paprike

Recepti

Image

Počnite pripremati zimnicu tako što ćete prvo napraviti kisele paprike. Evo recepta kako to uraditi.

Sastojci

5 kg očišćenih paprika (žutih babura)

preljev:
2 litra vode
1 litar alkoholnog octa
6 kašika soli
5 kašika šećera
biber u zrnu

Paprike treba prvo dobro oprati i ocijediti (najbolje ih je ostaviti da se osuše na krpi) i onda isjeći peteljku i sjemenke, a papriku izrezati u uzdužne ploške širine 4 do 5 centimetara.

Sve sastojke za preljev prokuhati, ohladiti i dodati konzervansa za pet kg (prema uputama sa vrećice).

Za spremanje paprika treba pripremiti tegle koje se mogu hermetički zatvoriti. Pažljivo poslagati ploške paprika u tegle pazeći da ostne što je moguće manje mjesta između njih, ali da se ne zdrobe ili polome. Dodati kopra i zaliti hladnim preljevom tako da su ploške paprika skroz prekrivene.

Tegle zatim hermetički zatvoriti. Na šporetu pripremiti posudu i u nju poslagati tegle sa paprikama te naliti vode u posudu da voda bude do tri četvrtine visine tegli. Grijati na jačoj vatri dok se u teglama ne počnu pojavljivati mjehurići. Ugasiti vatru i ostaviti da se sve postepeno ohladi.

Kisele paprike su upotrebljive za jelo kada odstoje u teglama barem mjesec dana.

Recepti

Jednostavna salata od makarona

Ovu osvježavajuću salatu možete spremiti i prije odlaska na posao. Neće vam oduzeti previše vremena, a prijat će vam da imate nešto spremno u frižideru kad se vratite kući, umorni i gladni.

Opširnije... Link