Kisele paprike

Recepti

Image

Počnite pripremati zimnicu tako što ćete prvo napraviti kisele paprike. Evo recepta kako to uraditi.

Sastojci

5 kg očišćenih paprika (žutih babura)

preljev:
2 litra vode
1 litar alkoholnog octa
6 kašika soli
5 kašika šećera
biber u zrnu

Paprike treba prvo dobro oprati i ocijediti (najbolje ih je ostaviti da se osuše na krpi) i onda isjeći peteljku i sjemenke, a papriku izrezati u uzdužne ploške širine 4 do 5 centimetara.

Sve sastojke za preljev prokuhati, ohladiti i dodati konzervansa za pet kg (prema uputama sa vrećice).

Za spremanje paprika treba pripremiti tegle koje se mogu hermetički zatvoriti. Pažljivo poslagati ploške paprika u tegle pazeći da ostne što je moguće manje mjesta između njih, ali da se ne zdrobe ili polome. Dodati kopra i zaliti hladnim preljevom tako da su ploške paprika skroz prekrivene.

Tegle zatim hermetički zatvoriti. Na šporetu pripremiti posudu i u nju poslagati tegle sa paprikama te naliti vode u posudu da voda bude do tri četvrtine visine tegli. Grijati na jačoj vatri dok se u teglama ne počnu pojavljivati mjehurići. Ugasiti vatru i ostaviti da se sve postepeno ohladi.

Kisele paprike su upotrebljive za jelo kada odstoje u teglama barem mjesec dana.

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link