Karambola

Lijepo je znati

Karambola (Averrhoa carambola) je tropska voćna vrsta.
Na sanskritu njeno ime znači: Onaj koji podstiče apetit, a širom svijeta dobila je i druga imena: kineska zvijezda, bilimbi, kamrakhm, spu i nak.


Zvjezdasto voće

Karambola je plod istoimene biljke (drveta), koje raste u Indoneziji, Indiji i Šri Lanki. Ova se biljka također uzgaja i u Južnoj Americi, kao i u Australiji.

Drvo karambole odlikuje se dugačkim nizovima listova (dugim i po 50 cm), kao i cvjetovima jake ružičaste boje. Kod ove je biljke zanimljiv sâm plod, veoma karakterističnog oblika, zbog čega je ovo voće i našlo primjenu u gastronomiji. Boja ploda proteže se od svijetlozelene, preko blage žute, pa do blijedonarančaste, a sve ovisi u kojem je stupnju sazrijevanja.

Engleski naziv star-fruit potječe od karakterističnog oblika ovog voća jer ima oblik zvijezde kad ga prerežete. Karambola ima jako finu aromu, blago kiselo-slatki okus i finu strukturu voćnog mesa. Zreli plod ima tanku koru koja se ne guli, tvrd je na dodir, ali je meso mekano i želatinasto. Voćka je zanimljiva i zato što istovremeno i cvjeta i daje plodove.


Karambola u gastronomiji

Karambola se može jesti i sirova i kuhana, a na Floridi od nje prave veoma slatko vino koje ima okus meda. Okusom je vrlo slična jagodi. Inače je veoma hranjiva, jer u 100 g sadrži čak 36 g bjelančevina, a bogata je i vitaminom C.

U gastronomiji se najviše koristi za dekoraciju. Veliku je primjenu karambola našla i u pripremi koktela, kako za dobivanje finih sokova i sirupa tako i kao vrlo efektan ukras na čaši. Pored toga, dosta se koristi u slastičarstvu, a osobito za ukrašavanje torti i kolača, a i kao voćni dodatak kremama.

U nekim krajevima svijeta stavlja se u turšiju, od nje se prave sokovi i umaci.


Uzgoj

Što se tiče uzgoja, voli toplu i vlažnu klimu i da ima dobro propusno tlo, također vrlo se lako uzgaja u lončanicama, ali treba osigurati tople uvjete.

Ukoliko se držite pravila, znači da joj se toplina i svjetlost obezbijede, rodi i bude bogata plodom te izgleda jako simpatično kad bude puna žutonarančastih plodova

Razmnožava se uglavnom iz sjemena dok se bolje sorte moraju cijepiti.
Korisni savjeti

Prilikom kupovine karambole vodite računa da joj kraci budu što žući. Svi znaci potamnjivanja na kori označavaju gubitak sočnosti.

Kada jednom narežete karambolu, najbolje ju je upotrijebiti odmah, jer brzo potamni.


Izvori
www.cvijet.info
www.aninsvijet.com
www.coolinarika.com

Izvori fotografija
www.clanky.vareni.cz
www.sifalibitkileriniz.com
www.rtvslo.si

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link