Baner

2011. - Međunarodna godina šuma

Lijepo je znati

Na prošlotjednoj sjednici Foruma o šumama, Ujedinjeni narodi su u svom sjedištu u New Yorku proglasili 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma, a isto je uradio  09. 02. u Rimu  i FAO – Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a. Cilj je da se poveća svijest o potrebi jačanja održivoga gospodarenja, očuvanja i razvoja svih vrsta šuma u korist sadašnjih i budućih generacija, s obzirom da je riječ o jedinstvenom obnovljivom resursu.

 

Šume pokrivaju 44% kopna Europe, a i dalje se šire. Šume Europe predstavljaju 25% šumskih resursa svijeta. Šume i šumska zemljišta u Bosni i Hercegovini rasprostiru se na površini od oko 63% površine države i predstavljaju ogroman potencijal za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, izvor su osnovnih i ekološki prihvatljivih drvnih i nedrvnih proizvoda, pomažu u održavanju bioraznolikosti, osiguravaju opskrbu svježe vode te umanjuju rizike od šteta od oluja, poplava i suša. Šumarstvo i poljoprivreda su jako važni sektori s obzirom na zapošljavanje, korištenje zemljišta i gospodarenje prirodnim resursima. Šume igraju važnu ulogu u otvaranju radnih mjesta i stvaranju prihoda. Šume također povoljno utječu na ljudsko zdravlje kroz čitav niz rekreativnih mogućnosti.

Forum za šume UN-a (UNFF) je krovna međunarodna organizacija u šumarstvu koja određuje smjer šumarstva na globalnoj razini, a čine je sve države članice UN-a i specijalizirane agencije. Također, BiH je od 2007. godine aktivno uključena i u rad FOREST EUROPE, sveeuropskoga političkog procesa za održivo gospodarenje šumama na ovom kontinentu. S obzirom na to, i BiH je pozvana da tijekom ove 2011. godine, na međunarodnoj i državnoj razini, sudjeluje i organizira niz događaja i aktivnosti kojima će obilježiti Međunarodnu godinu šuma, a sve s ciljem širenja svijesti i edukacije javnosti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju cijelom Planetu.

Stoga je naša obveza nastaviti raditi na rješavanju globalnih izazova i ciljeva okoliša i društva, te zajedno s drugima donositi odluke s ciljem očuvanja šuma i zaštite njihovih okolišnih, društvenih i ekonomskih dobrobiti za sadašnje i buduće generacije.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link