Kesten

Lijepo je znati

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki. Bilo je poznato u Kini i Japanu davno prije nego što su ih rimske legije donijele u Evropu.

Pečeni kesteni prodavali su se na ulicama Rima u 16. stoljeću. Uspijeva na suhom, kiselom i dekalcificiranom tlu i ne podnosi veliku vlagu. Kesten je najviše rasprostranjen u južnoj Evropi i u zemljama oko Sredozemnog mora. Namirnica je svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovom sjemenu ima oko 44 %. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje heljba i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

 

Kestenovina kao građevinsko drvo

Drvo kestena ili kestenovina nalazi različite primjene, te se od njega izrađuju kolci za vinograde, poljoprivredne alatke, pokućstvo, a još se koristi kao cijenjeno građevinsko drvo i za ogrijev. Bačve izrađene od kestenovog drveta u Francuskoj i Italiji vrlo su cijenjene i tražene za čuvanje vina i piva.

Listovi kestena koriste se za prostirke u stajama, a u nedostatku stočne hrane i kao ishrana za stoku u zimskim mjesecima.

Budući da pitomi kesten cvjeta kasnije od svih vrsta voćaka – početkom ljeta kada pčele nemaju dovoljno paše – on je u to vrijeme gotovo jedini izvor peluda i nektara, pa ga pčelari smatraju značajnom medonosnom biljkom.

Zamjena za ruski čaj

Od listova pitomog kestena, a uz dodatak limunske kiseline, može se pripremiti ukusan napitak kao zamjena za ruski čaj. Ekstrakt lista pitomog kestena već je naraštajima poznat kao bitan sastojak za sirup protiv kašlja.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) potiče iz Perzije. Iako su njegovi plodovi nejestivi, omiljeno je stablo u parkovima, a može da doživi starost preko 200 godina.

Zbog velikog udjela escina, saponina koji povoljno djeluje na stijenke kapilara i vena, dijuretičkog i protuupalnog djelovanja, osim u narodnoj medicini ekstrakt divljeg kestena koristi se sve više i u raznim kremama za liječenje vena i ravnanje bora. Spojevi masti, saponina i škroba čine divlji kesten prikladnim za liječenje crijevnih oboljenja.

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link