Trešnje

Lijepo je znati

Trešnje su poznate još od 300. godine p.n.e. Njihova domovina je Turska, a u Rim su donesene oko 74. godine p. n. e. Za njihov uzgoj zaslužni su Grci.

 

 

 

Rimljani, zahvaljujući svojima legijama, preuzimaju zasluge za rasprostiranje trešnje po "starom kontinentu".

Trešnjino drvo cvate u mjesecu maju i može biti visoko i preko 4m. Ovo drvo krasi mnoštvo bijelih cvjetova koji imaju dugačke peteljke iz koji se razvijaju žuti, odnosno crveni plodovi. Plodovi su slatkog ukusa i ugodne arome, s karakterističnom košpicom u sredini. Trešnja raste i samoniklo – kao divlja trešnja, koja je zdravo voće čiji se i plod i peteljka koriste.



Oduvijek su veoma cijenjene u gastronomiji, ali i kao ljekovito sredstvo. Bile su lijek za giht i artritis, ali i hrana za dobar san. Donedavno se sve to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i naučni temelj svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam doktor reći "Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro."

Izuzetno zdravo voće

Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.



Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.


Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u spriječavanju srčanih bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najvjerovatnije zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.



Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u spriječavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka

U košpicama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvijek su u prehrani koristili amigdalin i nisu obolijevali od raka, što je naučnike navelo na vjerovanje da se radi o hrani koja spriječava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. No ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.



Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuhajte dvije minute, te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.



Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom, poput trešanja, za mršavljenje.



Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom

Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcija, željeza i kalija. Svaka trešnja ima samo četiri kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća!

Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Ne treba ih jesti prije obroka jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, pogotovo ne pivo ili alkoholna pića.



Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupovini tražite plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice.

Izvor fotografija

Naslovna
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7