Bosiljak

Lijepo je znati

Bosiljak (Ocimum basilicum) je popularni začin slatkastog mirisa i pomalo oštrog ukusa, čiji listovi obogaćuju jela mediteranske kuhinje.

 

 

Potiče iz Indije, gdje se vjerovalo da je bosiljak natopljen božanskom esencijom i bio je posvećen bogu Višnuu. Smatra se da su ga poznavali i Egipćani prije oko 5500 godina, o čemu govore ostaci biljaka pronađeni u grobnicama piramida iz tog razdoblja.

 

Vjeruje se da će privući novac

Na Haitiju je posvećen paganskoj boginji ljubavi Erzuliji. U ruralnom Meksiku ponekad ga nose u džepovima jer vjeruju da će privući novac. Naziv basilicum je latinizirana izvedenica od grčke riječi vasileos, što znači kralj, čime bosiljak već stoljećima dokazuje svoju važnost.Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjevjekovnog Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka. Od 12. stoljeća proširio se ostatkom Evrope, a danas se najviše uzgaja u Holandiji.

Više od 30 vrsta

Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm. Listovi su jajastog oblika i na krajevima šiljasti, a mogu biti sitniji ili krupniji, svijetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti. Postoji više od 30 vrsta bosiljka. Najčešće ima zelene listove, ali postoji i ljubičasti bosiljak koji najčešće služi kao ukrasna biljka, i tamni bosiljak.Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te sunčana i od vjetra zaštićena staništa. Biljka je naročito osjetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalijevanje hladnom vodom. Ukoliko zimi želite imati svježi začin uvijek na dohvat ruke, treba ga posaditi u posudu za cvijeće i držati u kući na toplom i suhom mjestu.

Odlična zamjena za sol

Osim što poboljšava ukus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na zdravlje organizma. Odlična je zamjena za sol, pa ako ga na taj način koristimo u prehrani, posredno djeluje i na snižavanje visokog pritiska i uklanjanje celulita. Bosiljak potiče apetit, te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.Još u starom Rimu, u vrijeme vladavine Julija Cezara, bio je cijenjena ljekovita i začinska biljka. U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura), a ublažava i kašalj. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.

Otklanja mentalni umor

Povoljno djeluje na živčani sistem: smiruje napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.

Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana. Svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda insekata, ako prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda. Koristi se, također, za poboljšanje apetita i protiv nesanice.U kulinarstvu, osim što je bitan sastojak italijanskih umaka za tjesteninu ili pizzu, često se zbog svoje aromatičnosti dodaje i jelima od povrća, kao i svježem kravljem siru, raznim supama, varivima, te jelima od mesa i ribe. Bosiljak se jelima dodaje u maloj količini, pri kraju kuhanja.

Pesto umak najpoznatiji

Svježi bosiljak odličan je u salatama, a sušeni ima jači okus od svježeg pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, kao i jela s mesom. Bosiljak se jako dobro slaže s peršunom, ruzmarinom, origanom, majčinom dušicom, kaduljom i šafranom, a posebno se cijeni kao začin u talijanskoj i francuskoj kuhinji.Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a priprema se od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.

Izvor fotografija:

Naslovnica
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link