Bosiljak

Lijepo je znati

Bosiljak (Ocimum basilicum) je popularni začin slatkastog mirisa i pomalo oštrog ukusa, čiji listovi obogaćuju jela mediteranske kuhinje.

 

 

Potiče iz Indije, gdje se vjerovalo da je bosiljak natopljen božanskom esencijom i bio je posvećen bogu Višnuu. Smatra se da su ga poznavali i Egipćani prije oko 5500 godina, o čemu govore ostaci biljaka pronađeni u grobnicama piramida iz tog razdoblja.

 

Vjeruje se da će privući novac

Na Haitiju je posvećen paganskoj boginji ljubavi Erzuliji. U ruralnom Meksiku ponekad ga nose u džepovima jer vjeruju da će privući novac. Naziv basilicum je latinizirana izvedenica od grčke riječi vasileos, što znači kralj, čime bosiljak već stoljećima dokazuje svoju važnost.Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjevjekovnog Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka. Od 12. stoljeća proširio se ostatkom Evrope, a danas se najviše uzgaja u Holandiji.

Više od 30 vrsta

Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm. Listovi su jajastog oblika i na krajevima šiljasti, a mogu biti sitniji ili krupniji, svijetlo ili tamno zeleni, crvenosmeđi ili tamnoljubičasti. Postoji više od 30 vrsta bosiljka. Najčešće ima zelene listove, ali postoji i ljubičasti bosiljak koji najčešće služi kao ukrasna biljka, i tamni bosiljak.Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te sunčana i od vjetra zaštićena staništa. Biljka je naročito osjetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalijevanje hladnom vodom. Ukoliko zimi želite imati svježi začin uvijek na dohvat ruke, treba ga posaditi u posudu za cvijeće i držati u kući na toplom i suhom mjestu.

Odlična zamjena za sol

Osim što poboljšava ukus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na zdravlje organizma. Odlična je zamjena za sol, pa ako ga na taj način koristimo u prehrani, posredno djeluje i na snižavanje visokog pritiska i uklanjanje celulita. Bosiljak potiče apetit, te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.Još u starom Rimu, u vrijeme vladavine Julija Cezara, bio je cijenjena ljekovita i začinska biljka. U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura), a ublažava i kašalj. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.

Otklanja mentalni umor

Povoljno djeluje na živčani sistem: smiruje napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.

Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana. Svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda insekata, ako prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda. Koristi se, također, za poboljšanje apetita i protiv nesanice.U kulinarstvu, osim što je bitan sastojak italijanskih umaka za tjesteninu ili pizzu, često se zbog svoje aromatičnosti dodaje i jelima od povrća, kao i svježem kravljem siru, raznim supama, varivima, te jelima od mesa i ribe. Bosiljak se jelima dodaje u maloj količini, pri kraju kuhanja.

Pesto umak najpoznatiji

Svježi bosiljak odličan je u salatama, a sušeni ima jači okus od svježeg pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, kao i jela s mesom. Bosiljak se jako dobro slaže s peršunom, ruzmarinom, origanom, majčinom dušicom, kaduljom i šafranom, a posebno se cijeni kao začin u talijanskoj i francuskoj kuhinji.Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a priprema se od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinovog ulja i naribanog parmezana.

Izvor fotografija:

Naslovnica
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link