Limun

Lijepo je znati

Limun je suptropska biljka osjetljiva na niske temperature. Već hiljadama godina uzgaja se na području Azije, odakle je stigao u Evropu, tačnije u antičku Grčku.

Pretpostavlja se da su Grci došli do ovog voća zahvaljujući Aleksandru Makedonskom koji ga je donio iz Persije. Upravo zbog toga Grci su mu dali ime persijska jabuka.

Drvo limuna je obično visoko od 3 do 6 metara, listovi su duguljasti i kožasti, a beru se zreli plodovi, cvjetovi i lišće. Limun se ne koristi samo za dobijanje soka i limunske kiseline. Kora limuna koristi se za pravljenje kandiranog voća, a također se iz nje dobijaju esencije i pektin.

Lijek za sve

U plodu limuna je 40-50% soka. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, prije svega vitamin C.Limunsko eterično ulje je žuta tekućina s izrazitim mirisom na limun, i potpuno je topivo u alkoholu. Sastoji se pretežno od limunina. Industrijski ga deterpeniraju vakuumskom destilacijom ili uz pomoć otapala. Tako pročišćeno ulje koristi se prije svega u prehrambenoj industriji (likeri, kolači) i za izradu parfema.

Limun je oduvijek korišten u mnogobrojne svrhe. Plemkinje na dvoru Luja XIV koristile su ga za poboljšanje izgleda svojih usana, a i danas je popularan sastojak prirodne kozmetike. U aromaterapiji se u novije vrijeme eterično ulje dobiveno od njegove kore upotrebljava u svrhu poboljšanja raspoloženja i koncentracije pri radu, te lakšeg izdržavanja napora. Za dobivanje jedne litre eteričnog ulja potrebno je otprilike 3000 limunovih plodova.Limun je poznat kao "lijek za sve", jer su i njegov sok i kora bogati izvori antioksidansa poput vitamina C i flavonoida koji stanice štite od starenja, infekcija i mnogih zdravstvenih problema, a osim toga sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Omekšava hranu

Liječi od prehlade i plućnih bolesti, te također suzbija malariju i reumatične tegobe. Limun treba uzimati cijele godine, jer čini hranu probavljivom i djeluje osvježavajuće. Osim što je popularan kao osvježavajuće piće, limun, odnosno limunada, kada se pije svakodnevno liječi bolesti jetre i reume. Limun izvanredno djeluje na srce i bubrege, zatim protiv reumatizma, neuroza, skorbuta i hemoroida.

Također, smatralo ga se učinkovitim sredstvom protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Limun je nezamjenjiv kod liječenja skorbuta što su znali još antički pomorci koji su na svako daleko putovanje uzimali sa sobom velike zalihe limuna.Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, oduvijek su se u sve zalihe pitke vode stavljali svježe polovice limuna. Ljudi su iz iskustva znali da limun dezinficira vodu, a moderna znanost je to potvrdila.

U kulinarstvu se limunov sok koristi u mariniranju povrća, ribe i bijelog mesa, jer omekšava hranu, a pri tome joj čuva miris. Limunova kora obogaćuje aromu mnogih slatkih i slanih jela, a upotrebljava se i u izradi likera i mnogih popularnih pića poput italijanskog likera Limoncello.

Izvor fotografija:

Naslovnica
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link