Baner

Bijeli luk

Lijepo je znati

Bijeli luk je hiljadama godina poznat kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja.

Osim što poboljšava funkcioniranje krvožilnog sistema i probavu, bijeli luk djeluje i kao antibiotik te štiti od pojedinih kancerogenih tvari.

Bijeli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Jedan od najznačajnijih aktivnih sastojaka bijelog luka je alicin s jakim antibiotskim djelovanjem. Taj je sastojak prisutan u preparatima koji sadrže bijeli luk.Bez obzira je li u sirovom ili zelenom stanju, je li osušen ili u obliku paste, bijeli luk se spominje od davnina kao ljekovito sredstvo za liječenje povišenog pritiska, ćelavosti, ateroskleroze, za zarastanje rana, protiv crijevnih parazita i brojnih drugih oboljenja. Ima ga po starim knjigama i u kuharicama svih naroda. Na mnogim jezicima ima mistično značenje i koristi se u raznim “čarobnim” smjesama. Pasta od usitnjenog bijelog luka se privija na rane, jer ima blago antibiotičko djelovanje. Usta i grlo nakon konzumiranja bijelog luka postaju privremeno slobodni od mikroba.

Poboljšava rad srčanih krvnih žila

Bijeli luk normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi. Prema rezultatima nekih istraživanja, bijeli luk je jedno od najboljih sredstava u prevenciji i sanaciji začepljenja krvnih žila. Snižava razinu štetnih kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno, istovremeno povećava koncentraciju zaštitnog kolesterola (HDL).Bijeli luk pomaže ljudima koji pate od nadutosti i imaju probavne smetnje te probleme s pročišćavanjem začepljenih krvnih žila u stomaku. Bijeli luk može biti koristan u liječenju nekih drugih želučanih tegoba, npr. kod proljeva ili crijevnog katara.

On, nadalje, pospješuje epitelizaciju i zarastanje rana. Pomaže i kod raznih plućnih oboljenja, a njegov antibiotski učinak se, primjerice, manifestira kod osoba koje boluju od gripe ili bronhitisa.

Ima antiparazitski učinak

Danas je poznato da bijeli luk djeluje i antimikrobno, uništavajući neke bakterije, kao što su: Staphylococcus, Escherichia coli, proteus i Pseudomonas. Ne treba zaboraviti ni njegov antiparazitski učinak kao ni to da je učinkovit protiv herpes virusa i kvasnih gljivica (Candida ai. bicans). U narodu se koristi za izbacivanje malih dječjih glista (En. terobius vermicularis).Najnovija istraživanja nedvojbeno ukazuju da bijeli luk pokazuje i antikancerogena svojstva. Stručni časopis Journal of the National Cancer lnstitute objavio je studiju koja govori o tome da ljudi koji redovito uzimaju veće količine bijelog luka (ili drugih vrsta iz porodice Allium) znatno manje obolijevaju od raka želuca nego osobe koje ga ne koriste.

Učinkovit protiv raka kože

Jedan drugi časopis - Carcinogenesis, objavio je podatke o tome da su se ulja iz bijelog i crnog luka pokazala učinkovitima protiv raka kože. Objavljeni su i podaci o tome da redovito uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva. Navedena blagotvorna svojstva bijelog luka ostaju sačuvana u suvremenim preparatima, ali su pri tom otklonjena neugodna svojstva bijelog luka, kao što su jak miris i žgaravica.Preparate bijelog luka uvijek treba uzimati s dosta vode ili voćnog soka. Osobe koje pate od tromboze, prije početka uzimanja preparata trebale bi se savjetovati s doktorom. Kod osoba alergičnih na bijeli luk, moguća je pojava kožnog osipa.

Ukoliko dojilja koristi preparat može se dogoditi da beba dobije proljev zbog prisustva aktivnih tvari izlučenih u mlijeko.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link