Mango

Lijepo je znati

ImageMango se smatra najstarijim voćem. U Indiji se uzgaja već više od 5000 godina. Smatra se da je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kad je doživio prosvetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima u Indiji.


Kada je počeo da se gaji, plod manga je bio veličine šljive i ne baš prijatnog ukusa. Danas plodovi manga mogu biti teški i više od dva kilograma, a drvo može da rađa plodove i do 100 godina. Iako je plod kruškolikog oblika, Tajlanđani ga zovu tropska breskva. Sadrži vitamine B i C i dosta željeza.
 
ImagePostoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Ukus mu je mješavina ukusa ananasa i kajsije. Može dugo da ostane i van frižidera, u činiji na stolu. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem sosu, ili začinjen palminim šećerom. Uobičajeno je da se služi isječeno na kriške.

Mango je bogat vitaminima A, C i E, a također je bogat i vlaknima. Mango blagotvorno djeluje na imunološki sistem čovjeka pa je zbog toga vrlo cijenjena namirnica. U jednom plodu srednje veličine nalazimo 130 kcal. Regulira probavu i daje energiju i zdravlje. U nekim dijelovima sjeveroistočne Azije i arapskog svijeta koristi se kao dodatak za seksualnu potenciju.


ImageU Indiji mango se koristi za poboljšanje krvne slike. Zbog velike količine željeza u sebi, preporučuju se u tretmanima protiv anemije i jako koriste ženama u trudnoći i tokom menstualnog ciklusa. Ljudi koji pate od grčenja mišića, stresa i problema sa srcem, mogu znatno poboljšati svoje zdravstveno stanje jedući mango koji ima veliku količinu magnezijuma i kalija. Njegov sastav pomaže i onima koji pate od pojačane kiseline.

Jedan laboratorijski test pokazao je nevjerovatne rezultate. Sok od manga nasuli su u testnu epruvetu koja je sadržala viruse. Nedugo zatim, svi virusi su bili uništeni.

Recepti

Jednostavna salata od makarona

Ovu osvježavajuću salatu možete spremiti i prije odlaska na posao. Neće vam oduzeti previše vremena, a prijat će vam da imate nešto spremno u frižideru kad se vratite kući, umorni i gladni.

Opširnije... Link