Mango

Lijepo je znati

Mango se smatra najstarijim voćem. U Indiji se uzgaja već više od 5000 godina. Smatra se da je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kad je doživio prosvetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima u Indiji.

 

 

U početku je bio veličine šljive

Kada je počeo da se gaji, plod manga je bio veličine šljive i ne baš prijatnog ukusa. Danas plodovi manga mogu biti teški i više od dva kilograma, a drvo može da rađa plodove i do 100 godina. Iako je plod kruškolikog oblika, Tajlanđani ga zovu tropska breskva. Sadrži vitamine B i C i dosta željeza.



Postoji oko 500 sorti manga, a boja mu varira od zelene preko crvene do žute i narandžaste. Ukus mu je mješavina ukusa ananasa i kajsije. Može dugo da ostane i van frižidera, u činiji na stolu. Tajlanđani ga jedu kao dodatak ribljem sosu, ili začinjen palminim šećerom. Uobičajeno je da se služi isječeno na kriške.

Blagotvorno djeluje na imunološki sistem

Mango je bogat vitaminima A, C i E, a također je bogat i vlaknima. Mango blagotvorno djeluje na imunološki sistem čovjeka pa je zbog toga vrlo cijenjena namirnica. U jednom plodu srednje veličine nalazimo 130 kcal. Regulira probavu i daje energiju i zdravlje. U nekim dijelovima sjeveroistočne Azije i arapskog svijeta koristi se kao dodatak za seksualnu potenciju.


U Indiji mango se koristi za poboljšanje krvne slike. Zbog velike količine željeza u sebi, preporučuju se u tretmanima protiv anemije i jako koriste ženama u trudnoći i tokom menstualnog ciklusa. Ljudi koji pate od grčenja mišića, stresa i problema sa srcem, mogu znatno poboljšati svoje zdravstveno stanje jedući mango koji ima veliku količinu magnezijuma i kalija. Njegov sastav pomaže i onima koji pate od pojačane kiseline.

Jedan laboratorijski test pokazao je nevjerovatne rezultate. Sok od manga nasuli su u testnu epruvetu koja je sadržala viruse. Nedugo zatim, svi virusi su bili uništeni.

Izvor fotografija:

Naslovnica
Foto 1
Foto 2
Foto 3

Recepti

Tortilje s povrćem

Meksička je kuhinja toliko raznovrsna da svakako spada među najzdravije kuhinje u svijetu. Sve vrste mesa, riba, plodovi mora, razno povrće - uvijek su obavezan prilog. Evo jedan lagan recept u ovim toplim danima da se osvježite i osjetite miris Meksika u svome domu.

Opširnije... Link