Baner

Dudov svilac

Leksikon

Image

Bombycidae su porodice leptira u koje se ubraja i dudov svilac (Bombyx mori) - svilena buba.

ImageJos 2600 godina p.n.e. Kina je živjela po tzv. Svilenom kalendaru, odnosno svilenim mjesecima i godinama kada je ovaj insekt živio i u toku tog svog životnog ciklusa proizvodio dragocjenost - SVILU.

Sve do 20. vijeka utjecaj gusjenice dudovog svilca na život u Kini imala je najveći značaj od svih drugih životinjskih vrsta. Proizvodnja svile bila je najveća čuvana tajna, a onom koji je jajašca ili čahure iznio iz zemlje pretila je smrt.

Tek 552. godine nove ere dva su kaluđera uspjela do Bizanta prenijeti jajašca i od tada počinje proizvodnja svile u Evropi. Pojava sintetičkih vlakana je ipak potisnula tu proizvodnju.

ImageSvilac je veliki bijeli leptir raspona krila oko 5 cm. Iz jajašaca se razviju gusjenice koje za svoj razvoj zahtijevaju veliku količinu lišća duda. Gusjenica naraste do 70 mm, a tokom razvoja može povećati težinu čak i do 10 000 puta.

Razvija se tokom 3-4 sedmice (21-28 dana), a za preobražaj ispreda svojim predivim žlijezdama kokon od 2000 metara svilene niti, odnosno, niti od kojih se spravlja svila. Niti su fine, paučinaste. Tvar koja ih čini naziva se fibroin, a  zaštićene su sericinom koji se još naziva i svileno ljepilo. To ljepilo je zaslužno i za različite boje svilenih niti.

Iz kukuljica bi se nakon određenog vremena ponovo javio odrasli leptir, ali kukuljice proizvođači natapaju vrelom vodom da bi odvojili svilene niti.

Pripremila: Mirjana Brzica, dipl.ing.agr.

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link