Dudov svilac

Leksikon

Image

Bombycidae su porodice leptira u koje se ubraja i dudov svilac (Bombyx mori) - svilena buba.

ImageJos 2600 godina p.n.e. Kina je živjela po tzv. Svilenom kalendaru, odnosno svilenim mjesecima i godinama kada je ovaj insekt živio i u toku tog svog životnog ciklusa proizvodio dragocjenost - SVILU.

Sve do 20. vijeka utjecaj gusjenice dudovog svilca na život u Kini imala je najveći značaj od svih drugih životinjskih vrsta. Proizvodnja svile bila je najveća čuvana tajna, a onom koji je jajašca ili čahure iznio iz zemlje pretila je smrt.

Tek 552. godine nove ere dva su kaluđera uspjela do Bizanta prenijeti jajašca i od tada počinje proizvodnja svile u Evropi. Pojava sintetičkih vlakana je ipak potisnula tu proizvodnju.

ImageSvilac je veliki bijeli leptir raspona krila oko 5 cm. Iz jajašaca se razviju gusjenice koje za svoj razvoj zahtijevaju veliku količinu lišća duda. Gusjenica naraste do 70 mm, a tokom razvoja može povećati težinu čak i do 10 000 puta.

Razvija se tokom 3-4 sedmice (21-28 dana), a za preobražaj ispreda svojim predivim žlijezdama kokon od 2000 metara svilene niti, odnosno, niti od kojih se spravlja svila. Niti su fine, paučinaste. Tvar koja ih čini naziva se fibroin, a  zaštićene su sericinom koji se još naziva i svileno ljepilo. To ljepilo je zaslužno i za različite boje svilenih niti.

Iz kukuljica bi se nakon određenog vremena ponovo javio odrasli leptir, ali kukuljice proizvođači natapaju vrelom vodom da bi odvojili svilene niti.

Pripremila: Mirjana Brzica, dipl.ing.agr.

Foto priče

Husnija Sarkić iz Cazina razvio uspješan biznis proizvodnjom čurekotovog ulja

Husnija Sarkić iz Cazina već duži niz godina bavi se proizvodnjom izuzetno popularnog čurekotovog ulja, ali i brojnih drugih proizvoda od hladno cijeđenih ulja, masti na bazi ulja i pčelinjih proizvoda.

Opširnije... Link