Jagode i maline

ImageAmira Hadžimehmedović se uzgojem malina počela baviti 2005. godine. U praksi tada primijenjuje sve ono što je mogla saznati putem interneta, literature i iz brojnih razgovora sa višegodišnjim uzgajivačima ove plemenite kulture. Veliku pomoć pružili su joj profesori Biotehničkog fakulteta u Bihaću, te sarajevskog Poljoprivrednog fakulteta.

Maline, koje je posadila na površini od 1000 m2, prvi rod daju 2007. godine.

Ubrzo nakon početka bavljenjem uzgojem malina, zainteresirao je vertikalni sistem uzgoja jagoda, te provodi šest mjeseci intenzivno prikupljajući informacije o mogućnostima da podigne takav nasad u plasteniku. U augustu 2006. godine, u novoizgrađenom plasteniku podiže prvi nasad, a prvu plodove dobija već naredne godine.

ImageOsim plastenika, na otvorenom (površina od 600m2) sadi još jagoda, od kojih je do danas imala već dvije berbe.

Vođena pozitivnim iskustvima sa uzgojem jagoda na otvorenom, protekle godine plantažu proširuje na površinu od 8 dunuma, te eksperimentalno sadi borovnice na površini od pola dunuma.

Prvu berbu jagoda sa velike planataže na otvorenom očekuje ove godine.

Sve poljoprivredne radove obavlja bez teorijskog predznanja o poljoprivredi, ali i uz nesebičnu pomoć onih koji se bave ovim poslom bave na području cijele BiH.

Svoje stečeno znanje i iskustvo spremna je podijeliti i sa vama.

Fotografije nasada jagoda i malina možete vidjeti OVDJE , dok svoja pitanja možete slati OVDJE

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link