Kako dobiti certifikat o organskoj proizvodnji za aroniju?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Interesuje me da li za nekomercijalno poljoprivredno zemljište, na kojem sam posadila 1000 sadnica aronije, mogu dobiti certifikat o organskoj proizvodnji.

Unaprijed hvala.

Svetlana.

 

..............................................................................

Poštovana,

Nije samo zemljište ono što određuje da li neka parcela i nasad zadovoljavaju kriterije da budu organski certificirani.

Osim parcele ima još puno faktora koji utječu na dobivanje certifikata, a to su: sjemensko - sadni materijal, parcela na kojoj je posijana ili posađena kultura, okolne parcele, udaljenost od puta, udaljenost od drugih zagađivača i sl. 

U svakom slučaju ukoliko budete imali preduvjete da Vaš nasad i parcela budu organski certificirani, Vaš nasad će morati proći tzv. vrijeme konverzije - to je prijelazno razdoblje unutar kojeg se zemljište prirodno čisti od mogućih ranijih korištenja zaštitnih sredstava, herbicida, gnojiva itd., bez obzira da li su oni korišteni ili ne. Ukoliko ta parcela ranije nije bila u procesu organske certifikacije, mora proći konverziju.

Razdoblje konverzije je različito i može trajati i do tri godine za trajne biljne kulture.

Stoga certifikat o organskoj proizvodnji možete dobiti tek kada prođe razdoblje konverzije, a do tada svake godine dobijate certifikat da je navedena kultura na navedenoj parceli u konverziji.

Još jedna vrlo bitna napomena - nije dovoljno imati "organski certifikat". Da biste znali koji organski certifikat Vam odgovara morate znati gdje namjeravate plasirati Vaše proizvode. Naprimjer, EU ima svoja pravila o organskoj proizvodnji, kao i SAD i Švicarska. Ne vrijede za sve isti "organski certifikati". Jedan je u primarnoj proizvodnji, a drugi za preradu tih istih primarnih proizvoda. Zato morate znati što je za Vas sirovina, a što proizvod.

Nadam se da sam Vam barem malo pojasnio politiku certificiranja.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link