Organsko-mineralni kompleks zemljišta

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav!

Ja sam studentica povrtlarstva i potrebna mi je Vaša pomoć. Možete li mi napisati nešto o organsko-mineralnom kompleksu zemljišta? Šta je to što “tjera” organski i mineralni dio da se povežu?


Hvala,

Dalila

 

........................................................................................................


Draga Dalila,

Vaše pitanje, koliko god izgledalo jednostavno na prvi pogled, vrlo je kompleksno i skoro je nemoguće odgovoriti na njega u jednom mailu, ma koliko bitova u mail moglo stati.

Stoga Vam savjetujem da to pitanje postavite vašem profesoru iz pedologije (ili kako se već taj predmet danas zove), ili da detaljno i s razumijevanjem pročitate literaturu iz pedologije, gdje se detaljno opisuje adsorpcijski kompleks tla, kojeg između ostalog čine i agromineralni kompleksi. S oObzirom da ste studentica, te da ste izabrali povrtlarstvo kao vašu užu specijalnost nakon završetka studija, ovo će Vas pitanje pratiti sve vrijeme, ukoliko budete radili u struci.

S poštovnajem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

 

 

Foto priče

Husnija Sarkić iz Cazina razvio uspješan biznis proizvodnjom čurekotovog ulja

Husnija Sarkić iz Cazina već duži niz godina bavi se proizvodnjom izuzetno popularnog čurekotovog ulja, ali i brojnih drugih proizvoda od hladno cijeđenih ulja, masti na bazi ulja i pčelinjih proizvoda.

Opširnije... Link