Organsko-mineralni kompleks zemljišta

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav!

Ja sam studentica povrtlarstva i potrebna mi je Vaša pomoć. Možete li mi napisati nešto o organsko-mineralnom kompleksu zemljišta? Šta je to što “tjera” organski i mineralni dio da se povežu?


Hvala,

Dalila

 

........................................................................................................


Draga Dalila,

Vaše pitanje, koliko god izgledalo jednostavno na prvi pogled, vrlo je kompleksno i skoro je nemoguće odgovoriti na njega u jednom mailu, ma koliko bitova u mail moglo stati.

Stoga Vam savjetujem da to pitanje postavite vašem profesoru iz pedologije (ili kako se već taj predmet danas zove), ili da detaljno i s razumijevanjem pročitate literaturu iz pedologije, gdje se detaljno opisuje adsorpcijski kompleks tla, kojeg između ostalog čine i agromineralni kompleksi. S oObzirom da ste studentica, te da ste izabrali povrtlarstvo kao vašu užu specijalnost nakon završetka studija, ovo će Vas pitanje pratiti sve vrijeme, ukoliko budete radili u struci.

S poštovnajem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

 

 

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link