Uzgoj malina pored rijeke?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Želio bih da se bavim uzgajanjem malina, pa sam u potrazi za informacijama, kako bih saznao nešto više o njima. Interesuje me da li ja mogu uzgajati maline blizu rijeke, tj. odmah pored njive protiče rijeka.

Da li bi to predstavljalo ikakav problem? I kakvu Vi smatrate pogodnu zemlju za uzgoj malina?

 

 

I imam još samo da pitam:

Ukoliko budem uzgajao maline da li se to treba registrovati kao firma ili? Da li država uzima ikakav porez na to?

Srdačan pozdrav,

Adnan

.............................................................................

Poštovanje Adnane,

Kada govorimo o malini i ekspoziciji terena uvijek je dobro uzgajati malinu na osunčanim i brežuljkastm područjima, mada malina dobar urod daje i na brdskim i planinskim područijima do 1500 metara nadmorske visine.

Položaji uz riječne tokove su uvijek hladniji, više rosni i magloviti nego nagnuti položaji, stoga je vlažnost na takvim položajima veća, pa tako i opasnost od bolesti.

Što se tiče zemljišta, malini pogoduju duboka dobro drenirana i humusom bogata tla, PH vrijednosti oko 6,5.

Što se tiče "registracije", možete se prijaviti kao poljoprivredno gazdinstvo - i taj vid "registracije" Vam je potreban ukoliko planirate ostvariti poticaje.

Svaka druga registracija, kao pravni subjekt ili obrt, je samo Vaša dobra volja i ukoliko vidite svoj interes za takav vid registracije.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link