Uzgoj malina pored rijeke?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Želio bih da se bavim uzgajanjem malina, pa sam u potrazi za informacijama, kako bih saznao nešto više o njima. Interesuje me da li ja mogu uzgajati maline blizu rijeke, tj. odmah pored njive protiče rijeka.

Da li bi to predstavljalo ikakav problem? I kakvu Vi smatrate pogodnu zemlju za uzgoj malina?

 

 

I imam još samo da pitam:

Ukoliko budem uzgajao maline da li se to treba registrovati kao firma ili? Da li država uzima ikakav porez na to?

Srdačan pozdrav,

Adnan

.............................................................................

Poštovanje Adnane,

Kada govorimo o malini i ekspoziciji terena uvijek je dobro uzgajati malinu na osunčanim i brežuljkastm područjima, mada malina dobar urod daje i na brdskim i planinskim područijima do 1500 metara nadmorske visine.

Položaji uz riječne tokove su uvijek hladniji, više rosni i magloviti nego nagnuti položaji, stoga je vlažnost na takvim položajima veća, pa tako i opasnost od bolesti.

Što se tiče zemljišta, malini pogoduju duboka dobro drenirana i humusom bogata tla, PH vrijednosti oko 6,5.

Što se tiče "registracije", možete se prijaviti kao poljoprivredno gazdinstvo - i taj vid "registracije" Vam je potreban ukoliko planirate ostvariti poticaje.

Svaka druga registracija, kao pravni subjekt ili obrt, je samo Vaša dobra volja i ukoliko vidite svoj interes za takav vid registracije.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link