Uzgoj cvekle

Pitajte, odgovaramo

ImageHtio bi da na parceli od 17 dunuma u Trnovu zasadim cveklu. Kakva je situcija sa otkupom i načinom sjetve, mašinama za obradu itd. 

Pozdrav, Milenko

............................................

Pozdrav, Milenko

Za proizvodnju cvekle je potrebno rahlo i dobro obrađeno tlo na dubini od 25-30 cm. Optimalne temperature za razvoj korijena su 15-20 stepeni C i pri takvim uvjetima postiže se najbolje debljanje korijena i najbolja obojenost. Mlade biljčice cvekle mogu podnijeti kraće vrijeme i temperature do -3 stepena C, dok su starije biljke osjetljivije i bilo bi uputno korijene povaditi prije mrazeva ili niskih temperatura.

Cikla je podložna napadu štetnika i bolesti, pa treba imati u vidu zaštitu nasada kako bi se postigla optimalna kvaliteta i količina proizvoda. Što se tiče sortimenta, to ćete se posavjetovati sa otkupljivačem.

Teško je govoriti o namjenskoj poljoprivrednoj mehanizaciji za ovu biljnu vrstu, budući da proizvodnja cvekle nije puno zastupljena na našim prostorima, mada se uvijek neka postojeća mehanizacija može doraditi ili preraditi u slučaju da se namjenska ne mogne pronaći.

A što se tiče otkupa, bilo bi dobro da kontaktirate velike prerađivače u BiH, ali mislim da ćete u svakoj iole
opskrbljenoj trgovini naći barem poneki proizvod na kojem imate kontakte preko kojih ćete doći do željenih informacija.

Pozdrav od djelatnika Agroinkubatora Žepče
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript