Uzgoj malina na glinovitom tlu?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Kupio sam zemljište koje je glinovito, nalazi se na blagoj nizbrdici, zimi je mnogo vode po njemu i ne zadržava se zbog nagiba terena, a ljeti kad nema mnogo padavina zemljište ispuca. Kad sam kupovao zemlju namjera mi je bila sadnja maline, a koliko sam uspio shvatiti na ovom tlu je to nemoguće.

Nemam ideje šta da radim sa ovom zemljom pa Vas molim za savjet sta bi uopće moglo uspjevati na ovom tlu ali da to podignem kao plantažnu proizvodnju.

S poštovanjem
Fazlić Nedžad

..............................................................................................

Poštovani,

Svako zemljište se može urediti za sadnju pa tako i vaše, ukoliko je ono izrazito glinovito istom dodajte pjeska kako bi se struktura zemljišta poboljšala. Također vjerujem da će vam biti potrebno i dosta organske tvari (humusa, staljnjaka i sl.) kako bi poboljšali strukturu.

S poštovanjem,

Ivan Antunović

Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link