Uzgoj malina na glinovitom tlu?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Kupio sam zemljište koje je glinovito, nalazi se na blagoj nizbrdici, zimi je mnogo vode po njemu i ne zadržava se zbog nagiba terena, a ljeti kad nema mnogo padavina zemljište ispuca. Kad sam kupovao zemlju namjera mi je bila sadnja maline, a koliko sam uspio shvatiti na ovom tlu je to nemoguće.

Nemam ideje šta da radim sa ovom zemljom pa Vas molim za savjet sta bi uopće moglo uspjevati na ovom tlu ali da to podignem kao plantažnu proizvodnju.

S poštovanjem
Fazlić Nedžad

..............................................................................................

Poštovani,

Svako zemljište se može urediti za sadnju pa tako i vaše, ukoliko je ono izrazito glinovito istom dodajte pjeska kako bi se struktura zemljišta poboljšala. Također vjerujem da će vam biti potrebno i dosta organske tvari (humusa, staljnjaka i sl.) kako bi poboljšali strukturu.

S poštovanjem,

Ivan Antunović

Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link