Gdje naći kvalitetne sadnice lješnjaka

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Zanima me gdje mogu naći kvalitetne sadnice lješnjaka i po kojoj cijeni?

Dolazim iz okoline Tuzle i počeo sam da razmišljam o nekom samostalnom poslu u smjeru voćarstvo. Šta je prije svega potrebno za uzgoj lješnjaka i koliki budu prihodi?

Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru.

S poštovanjem,

Igor Bozic

....................................................................................

Pozdrav Igore,

Što se sadnica tiče, to je najveći problem, jer nema pravog proizvođača sadnica već svi nešto preprodaju. Čuo sam da kod Teslića ima neko ko se bavi proizvodnjom sadnica, ali ja to nisam video i ne mogu ništa reći. Što se tiče uzgoja lešnika, pitanje je šta Vi od toga očekujete, kolika je površina u pitanju, imate li mogućnost navodnjavanja i plasmana, skladištenja itd. Što se prihoda tiče, nema ih jer ništa niste ni posadili, a ako posadite, uz uslov da ste uzeli kvalitetne sadnice, da ih uredno izdržavate i navodnjavate, računajte za šest do sedam godina dvije kile po stablu, koliko je to para, ne znam. Sada je oko 12 KM/kg. U svakom slučaju treba dobro razmisliti.

Pozdrav,

Milan Culibrk

Ukoliko Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Culibrka možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link