Baner

Gdje naći kvalitetne sadnice lješnjaka

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Zanima me gdje mogu naći kvalitetne sadnice lješnjaka i po kojoj cijeni?

Dolazim iz okoline Tuzle i počeo sam da razmišljam o nekom samostalnom poslu u smjeru voćarstvo. Šta je prije svega potrebno za uzgoj lješnjaka i koliki budu prihodi?

Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem odgovoru.

S poštovanjem,

Igor Bozic

....................................................................................

Pozdrav Igore,

Što se sadnica tiče, to je najveći problem, jer nema pravog proizvođača sadnica već svi nešto preprodaju. Čuo sam da kod Teslića ima neko ko se bavi proizvodnjom sadnica, ali ja to nisam video i ne mogu ništa reći. Što se tiče uzgoja lešnika, pitanje je šta Vi od toga očekujete, kolika je površina u pitanju, imate li mogućnost navodnjavanja i plasmana, skladištenja itd. Što se prihoda tiče, nema ih jer ništa niste ni posadili, a ako posadite, uz uslov da ste uzeli kvalitetne sadnice, da ih uredno izdržavate i navodnjavate, računajte za šest do sedam godina dvije kile po stablu, koliko je to para, ne znam. Sada je oko 12 KM/kg. U svakom slučaju treba dobro razmisliti.

Pozdrav,

Milan Culibrk

Ukoliko Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Culibrka možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link