Uzgoj lješnika, malina i tartufa u Banjaluci

Pitajte, odgovaramo

Poštovani gospodine Ćulibrk,

Imam namjeru posaditi lješnike na nadmorskoj visini od 600 m. Tačnije, to je 30 km okolina Banja Luke, prema Sanskom mostu.

To bih radila u proljeće. Za sada ne znam kakva je zemlja. Bilo bi mi drago da me više informišete o tome. Gdje u Banja Luci mogu testirati uzorak zemlje, koliko vremena to traje i šta moram da napravim? Gdje bi dobila dvogodišnje sadnice?

Razmišljam o mogućnosti gojenja tartufa pod lješnikom. Šta mislite o tome i gdje je moguće dobiti takve sadnice? Pošto imam manji nasad malina, zanima me da li bi smetala blizina malina i lješnika?

Kako utječe blizina hrastovog drveća? Područje je inače neobrađeno i zaraslo. Imam zemlju gdje bih mogla saditi lješnike, samo ona se nalazi između hrastove šume i malina. Zanima me koja pozicija odgovara lješniku gledano na strane svijeta - istok - zapad - sever - jug?

Unaprijed zahvalna,

Marica

.............................................................................................

Pozdrav Marice,

Ne znam gde se radi ispitivanje zemlje u Banja Luci, ali mislim da se sigurno radi na Poljoprivrednom fakultetu, a ako ne, oni znaju gde.

Marice, ni visina ni blizina šume nisu problem za lešnike, već šta Vi hoćete i koliko hoćete da radite. Ako je veća površina i želite da živite od toga, ona u redu. U suprotnom, predlažem da nastavite s uzgojem malina, jer mislim da one donose veću zaradu sa manje površine. Ima i više posla, ali ništa nije idealno.

Što se tiče tartufa, molim Vas da ovo zaboravite, jer to je prevara. Sadnice lešnika su veoma veliki problem i nikako da nađem nekoga u BiH za koga mogu da kažem da je to to.

Ja sam imao nešto, ali su mi sve odnijeli. Ne mogu da verujem da niste zadovoljni malinama pa Vam trebaju lešnici.

Pozdrav,

Milan Ćulibrk
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Ćulibrka možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link