Uzgoj istarskog okruglog lješnjaka

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav. Ove godine počeo sam sa sadnjom lješnjaka - istarski okrugli i to od izdanaka lješnjaka starog sedam godina koji je ove godine dao pet kg ploda.

Interesuje me način obrezivanje u proljeće radi formiranja stabla i tretiranje predloženim hemijskim tvarima - što đubrenjem što prskanjem?

...................................................................................................

Pozdrav Miodraže,

To što ste posadili trebali ste poprskati nekim bakarnim preparatom i pred kraj zime baciti pomalo NPK 8 16 24. Prezpostavljam da te izdanke niste skraćivali pošto želite stablo. Na proljeće biste trebali skinuti sve donje pupoljke do visine koju želite za stablo, a gore pustiti grane da rastu.

Da bi bolje rađao probaj da nabaviš još koju sortu. Može rimski zbog oprašivanja. Negdje u maju kad olista tretirajte ih nekim sistemičnim insekticidom i može malo ureje.

Pozdrav,

Milan Ćulibrk
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Ćulibrka možete pročitati ovdje.


Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link