Uzgoj istarskog okruglog lješnjaka

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav. Ove godine počeo sam sa sadnjom lješnjaka - istarski okrugli i to od izdanaka lješnjaka starog sedam godina koji je ove godine dao pet kg ploda.

Interesuje me način obrezivanje u proljeće radi formiranja stabla i tretiranje predloženim hemijskim tvarima - što đubrenjem što prskanjem?

...................................................................................................

Pozdrav Miodraže,

To što ste posadili trebali ste poprskati nekim bakarnim preparatom i pred kraj zime baciti pomalo NPK 8 16 24. Prezpostavljam da te izdanke niste skraćivali pošto želite stablo. Na proljeće biste trebali skinuti sve donje pupoljke do visine koju želite za stablo, a gore pustiti grane da rastu.

Da bi bolje rađao probaj da nabaviš još koju sortu. Može rimski zbog oprašivanja. Negdje u maju kad olista tretirajte ih nekim sistemičnim insekticidom i može malo ureje.

Pozdrav,

Milan Ćulibrk
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Ćulibrka možete pročitati ovdje.


Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link