Koliki je prinos lješnjaka po stablu?

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav!

Već neko vrijeme čitam sve što mogu naći o lješnjaku. Literatura je oskudna, ali ponešto se i nađe.

Jedina stvar koja me zanima je: Koliki je prinos lješnjaka po stablu?

Zašto Vas ovo pitam? Iz razloga što na nekim stranicama piše da se puni urod (nakon 7 godina) kreće između 12-17 kg po stablu. Međutim, na forumima piše da je prinos po hektaru 1-2 tone u punom rodu, što je daleko manje.

Također me zanima koje sorte su najrodnije?

Muamer

 

.......................................................................................................................


Pozdrav Muamere,

Ko mi pokaže to stablo u plantaži koje daje 17 kg, ja ću ih sve pojesti sa ljuskom. To su priče rasadničara koji pišu knjige i onih koji ti posude novac za taj posao, ali da im vratiš sa kamatom.

Zato nam sve i propada, zato što je proizvođač u svakom slučaju prevaren, osim velikih koji su bliski vrhu i dobijaju silne podsticaje. Računajte da ćete imati 2kg jezgra po stablu, a ako bude više, to je čist šićar.

Svi me pitaju koje su najbolje sorte, a ja uvek isto, nema idealne. Čini mi se da su duguljaste sorte pokazale bolje rezultate, a posle vidim da je tonda djentile jako dobro rodila, a ima tanku ljusku i jednu od najkvalitetnijih jezgri.

Znači tonda djentle, tonda romana istarski dugi, halski, lambert, poneki rimski.

Pozdrav,

Milan Ćulibrk
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Ćulibrka možete pročitati ovdje.

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link