Baner

Koliki je prinos lješnjaka po stablu?

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav!

Već neko vrijeme čitam sve što mogu naći o lješnjaku. Literatura je oskudna, ali ponešto se i nađe.

Jedina stvar koja me zanima je: Koliki je prinos lješnjaka po stablu?

Zašto Vas ovo pitam? Iz razloga što na nekim stranicama piše da se puni urod (nakon 7 godina) kreće između 12-17 kg po stablu. Međutim, na forumima piše da je prinos po hektaru 1-2 tone u punom rodu, što je daleko manje.

Također me zanima koje sorte su najrodnije?

Muamer

 

.......................................................................................................................


Pozdrav Muamere,

Ko mi pokaže to stablo u plantaži koje daje 17 kg, ja ću ih sve pojesti sa ljuskom. To su priče rasadničara koji pišu knjige i onih koji ti posude novac za taj posao, ali da im vratiš sa kamatom.

Zato nam sve i propada, zato što je proizvođač u svakom slučaju prevaren, osim velikih koji su bliski vrhu i dobijaju silne podsticaje. Računajte da ćete imati 2kg jezgra po stablu, a ako bude više, to je čist šićar.

Svi me pitaju koje su najbolje sorte, a ja uvek isto, nema idealne. Čini mi se da su duguljaste sorte pokazale bolje rezultate, a posle vidim da je tonda djentile jako dobro rodila, a ima tanku ljusku i jednu od najkvalitetnijih jezgri.

Znači tonda djentle, tonda romana istarski dugi, halski, lambert, poneki rimski.

Pozdrav,

Milan Ćulibrk
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Milana Ćulibrka možete pročitati ovdje.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link