Baner

Proizvodnja humusa - kako početi?

Pitajte, odgovaramo

Proizvodnja humusa je posao koji me već neko vrijeme interesuje. Kako uopšte započeti taj posao? Šta je bitno za početak?

S poštovanjem, Olivera Popović

.............................................................................

Poštovana gosp. Olivera,

Za realizaciju ovoga posla potrebno Vam je sljedeće:

 

  • Matično leglo ili legla od registrovanoga proizvođača glista. Jedno leglo po EU standardima iznosi 1kg glista svih uzrasta bez hrane.
  • Određeni prostor za proizvodnju; izbor lokacije, koja može biti na otvorenom ili zatvorenom.
  • Hrana: možete koristiti stajsko đubrivo, zeleni otpad (voće, povrće, ljekobilje, ljuske od jaja)


Za pravljenje staništa glista i proizvodnju humusa možete koristiti sljedeće materijale: daske, plastične boksove koji su za tu namjenu napravljeni, eko kasete.

Potrebna oprema za rad:

ručna kolica, grabulje, vile, crijevo za zalijevanje sa kofom, lakmus papir ili aparat za mjerennje kiselosti, termometar, sita za prosijavanje, rukavice, čizme ili tene, dobra trenerka i džemper.

Ako se pak želite ovim baviti profesionalno, za to Vam je potrebno:

termometar,aparat za mjerenje kiselosti, jedan motokultivator ili traktor sa prikolicom i priključcima, cisterne za vodu u kojoj ćete grijati vodu za zaljevanje glista da gliste tokom ljeta ne bi dobile termički šok, automatski valjak za separaciju koji odvaja fine granule od grudvi i
nečistoća kao i gliste od humsa.

Ovaj posao počinjete bez obzira na izbor lokacije u periodima septembar-oktobar; i mart-april. U zatvorenom prostoru proizvodni proces traje čitavo vrijeme s tim da temperaturu, pH vrijednost i vlažnost morate podesiti da Vam bude uvijek isto bez odstupanja ovih vrijednosti.

Na otvorenom mjestu ovaj posao traje u zavisnosti od vremenskih prilika - od marta do oktobra ili mart - novembar ako temperature dostižu vrijednost 15C.

Ako oktobar bude jako kišovit sa niskim temperaturama posao se završava u tom mjesecu. Tada radite zazimljavanje legala do naredne sezone.

Proizvodni proces i za glistu i za humus traje punu godinu dana, i u tom periodu se ne dira ništa,  tj. nema djelidbe glista svaka tri mjeseca ili humusa poslje 6 mjeseci.

Kontrolu Vašega posla u proizvodnji humusa vrsi Federalni Zavod za agropedologiju u Sarajevu koji na kraju Vašega proizvodnoga procesa izdaje atest da je humus spreman za dalju upotrebu.

Za sva dalja pitanja i upustva stojim Vam na raspolaganju

S poštovanjem, Tanja
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link