Baner

Proizvodnja humusa - kako početi?

Pitajte, odgovaramo

Proizvodnja humusa je posao koji me već neko vrijeme interesuje. Kako uopšte započeti taj posao? Šta je bitno za početak?

S poštovanjem, Olivera Popović

.............................................................................

Poštovana gosp. Olivera,

Za realizaciju ovoga posla potrebno Vam je sljedeće:

 

  • Matično leglo ili legla od registrovanoga proizvođača glista. Jedno leglo po EU standardima iznosi 1kg glista svih uzrasta bez hrane.
  • Određeni prostor za proizvodnju; izbor lokacije, koja može biti na otvorenom ili zatvorenom.
  • Hrana: možete koristiti stajsko đubrivo, zeleni otpad (voće, povrće, ljekobilje, ljuske od jaja)


Za pravljenje staništa glista i proizvodnju humusa možete koristiti sljedeće materijale: daske, plastične boksove koji su za tu namjenu napravljeni, eko kasete.

Potrebna oprema za rad:

ručna kolica, grabulje, vile, crijevo za zalijevanje sa kofom, lakmus papir ili aparat za mjerennje kiselosti, termometar, sita za prosijavanje, rukavice, čizme ili tene, dobra trenerka i džemper.

Ako se pak želite ovim baviti profesionalno, za to Vam je potrebno:

termometar,aparat za mjerenje kiselosti, jedan motokultivator ili traktor sa prikolicom i priključcima, cisterne za vodu u kojoj ćete grijati vodu za zaljevanje glista da gliste tokom ljeta ne bi dobile termički šok, automatski valjak za separaciju koji odvaja fine granule od grudvi i
nečistoća kao i gliste od humsa.

Ovaj posao počinjete bez obzira na izbor lokacije u periodima septembar-oktobar; i mart-april. U zatvorenom prostoru proizvodni proces traje čitavo vrijeme s tim da temperaturu, pH vrijednost i vlažnost morate podesiti da Vam bude uvijek isto bez odstupanja ovih vrijednosti.

Na otvorenom mjestu ovaj posao traje u zavisnosti od vremenskih prilika - od marta do oktobra ili mart - novembar ako temperature dostižu vrijednost 15C.

Ako oktobar bude jako kišovit sa niskim temperaturama posao se završava u tom mjesecu. Tada radite zazimljavanje legala do naredne sezone.

Proizvodni proces i za glistu i za humus traje punu godinu dana, i u tom periodu se ne dira ništa,  tj. nema djelidbe glista svaka tri mjeseca ili humusa poslje 6 mjeseci.

Kontrolu Vašega posla u proizvodnji humusa vrsi Federalni Zavod za agropedologiju u Sarajevu koji na kraju Vašega proizvodnoga procesa izdaje atest da je humus spreman za dalju upotrebu.

Za sva dalja pitanja i upustva stojim Vam na raspolaganju

S poštovanjem, Tanja
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link