Baner

Kako napraviti humus?

Pitajte, odgovaramo

Molim vas da mi date smjernice kako napraviti humus? Imam farmu koza.                              

Lijep pozdrav,
Gojko


 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani gospodine Gojko,

 

Proizvodnja i prerada stajskog gnoja pomoću glista u humus podrazumjeva sljedeće aktivnosti:


1. Izbor lokacije (otvoreni ili zatvoreni proizvodni proces), priprema terena (za otvoreni prostor), formiranje osnove (podloga),

2. Nabavka matičnih legala (ona zavisi od tipa glista, mjesta proizvodnog procesa tj. otvorenog ili zatvorenog prostora i najvažnije količine ishrane u ovom slučaju kozijeg stajnjaka),

3. Nabavku opreme i alata za rad na farmi, pripremi dokumentacije i obuke tokom prozvodnog procesa u trajanju od 12 mjeseci.

4. Treba da imate dovoljnu količinu kozijeg stajnjka koji ćete morati dati na hemijsku analizu i na osnovu nje ćete mješati određene dodatke kompostne mase tokom proizvodnog procesa.

5. Rad sa glistama zasniva se na 5 osnovnih faktora tokom proizvodnog procesa a to su: ishrana sa dobro pripremljenom podlogom, pH vrijednost, temperatura, kiseonik i vlažnost, a ovo sve zavisi od vrste glista u proizvodnom procesu.

6. Sanduke pravite sa podom od drvene građe, dimenzije vam zavise od količine glista, i mjesta uzgoja glista(otvorenog ili zatvorenog tipa)

Za sve ostale informacije molim Vas da me kontaktirate na ovaj broj telefona 00 385 92 314 18 31.

S poštovanjem,

Tatjana Vučković

Ranije odgovore Tatjane Vučković možete pročitati ovdje.
Ukoliko Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link