Otvaranje mini - mljekare

Pitajte, odgovaramo

Pozdrav!

Planiram otvoriti mini-mljekaru koja bi u startu prerađivala oko 1000 l mlijeka dnevno. Zanima me koje preduslove moram ispuniti za otvaranje mljekare i početak proizvodnje (zakoni, pravilnici, dozvole), te gdje mogu nabaviti potrebnu opremu (pasterizator, homogenizator, pakirnicu, itd.).

Unaprijed hvala.

 


................................

Poštovani,

Što se tiče zakonske regulative, teško mi je odgovoriti na to, jer živimo u složenoj državi. Zavisno od mjesta gdje je želite otvoriti, morate se obratiti odgovarajućim opštinskim, odnosno kantonalnim ili entitetskim vlastima za dobijanje dozvola. U suštini, sve je tu u nadležnosti opštinskih vlasti ili nadležnih veterinsarkih inspekcija.

Uslovi naravno zavise od inspekcije, ali, u suštini, poželjno je da imate prostor za proizvodnju s adekvatnim sanitarijama (pločice, voda, odvodi, itd). Zatim, u zavisnosti od vrste sira, potrebne su dodatne prostorije (salamura, zriona, pakirnica). Poželjno bi bilo da već sada razmislite o uvođenju certifikata. Zbog toga ne bi trebalo biti ukrštanja puteva mlijeka i gotovog proizvoda, odnosno mlijeko treba da ulazi na jedna vrata, a na suprotna gotov proizvod.

Što se tiče opreme, na žalost u BiH ju je teže nabaviti, ali je možete nabaviti u okruženju i nije potrebna neka posebna oprema. Naravno oprema zavisi od vrste sira koji želite proizvoditi.
Želio bih da Vas obavijestim da je formirano udruženje proizvođača sira u BiH, tako da nam se možete priključiti.

S poštovanjem,

 

Draženko Budimir
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Draženka Budimira možete pročitati ovdje.

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link