Izvoz ovaca u Afriku i Srednji Istok

Pitajte, odgovaramo

Poštovani gospodine Budimir,

interesuje me pokretanje uzgoja ovaca radi izvoza u zemlje Afrike i Srednjeg Istoka. Stupio sam u kontakt sa investitorima sa Srednjeg Istoka kojima je naša Bosna i Hercegovina interesantna za ulaganje. Da li mi možete pomoći sa nekoliko savjeta?

Kolika bi mi sredstva trebala (okvirno) za pokretanje farme ovaca i koliko bi grla trebao za početak imati?


Da li je prihvatljiva opcija (ja smatram da jeste), za pokretanje farme ovaca u Bosni i Hercegovini?

Kad je riječ o izvozu radile bi se količine veće od 100.000 grla. Koji bi mi vremenski period trebao za tu količinu i koliko grla bi mi bilo potrebno da se ta količina razvije?

Inače nemam iskustva u uzgoju stoke, ali otvaraju se nove opcije koje bi trebalo iskoristiti i vaše stručno mišljenje i savjeti ili možda neki prijedlog bi mi mnogo značili. Čak i neka mogućnost suradnje u budućnosti, nakon realizacije ovog projekta.

Mislim da naša Bosna i Hercegovina može više da ponudi i definitivno trebamo iskoristiti mogućnosti stručnih ljudi kao što ste Vi i Vama slični.

Veliko hvala unaprijed na vašem izdvojenom vremenu za moj upit.

Pozdrav,

Mak


................................

Poštovani,

BiH je jako interesantno područje za uzgoj ovaca. Vi prvo sa investitorima trebate odrediti koji su njihovi zahtjevi, odnosno koju rasu oni žele da se uzgaja. Kod nas je najzastupljenija pramenka, ali se mogu gajiti i druge rase.

Osim toga, kod nas problem može biti nabavka kvalitetnog matičnog stada, ali to nije neriješivo.

Osnovni problem je obezbjeđivanje dovoljnih količina hrane. Ove godine nema dovoljno sijena, tako da je možda bolje sačekati proljeće. Za ovce vam ne trebaju posebni objekti za držanje, ali svakako bi trebalo imati  neki objekat.

To su neki početni problemi koje je potrebno definisati da biste ušli u taj posao.

S poštovanjem,

Draženko Budimir
Poljoprivreda.ba

 

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Draženka Budimira možete pročitati ovdje.

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link